Kui ma seda kooki tegema hakkasin, ei arvanud ma, et sellest kujuneb välja jäätisetort. Retsept on rootsikeelne ja puhas laiskus oli seda sõna-sõnalt ära tõlkida. Tordi tegemine on aega nõudev, kuid tulemus on seda väärt! Vanilje-iirisekaste annab mõnusa magususe tordile.
Koostis:
Põhi:
100 g toasooja võid
1/2 dl suhkrut
2 dl jahu
1 tl kaneeli
Õunatäidis:
3-4 suuremat õuna
10 g võid
2 sl fariinisuhkrut
1 tl kaneeli
Juustutäidis:
300 g Philadelphia toorjuustu
3 munakollast
3 munavalget
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kardemoni
3 dl rõõskkoort
Kaerahelbe koorik:
1/2 dl suhkrut
1 1/2 dl jahu
115 g toasoe või
2 dl kaerahelbeid
1 tl vanillisuhkrut
Vanilje-iirisekaste:
1/2 tl vanillipulbrit (või vanillikaun)
1 dl suhkrut
1 dl heledat siirupit
1 dl rõõskkoort
20 g võid
Põhja valmistamiseks sega toasoe või teiste koostisainetega korralikult läbi ja pane 30 minutiks külmikusse. Pane ahi temperatuurile 175 kraadi. Koogivormi põhi läbimõõduga nii 20 cm kata küpsetuspaberiga ning suru taigen vormi põhja. Tee kahvliga augukesed ja küpseta ahjus nii 15 minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda. Seejärel kata vormi seinad soovitavalt kilega, mida oleks kergem pärast eemaldada. Küpsetuspaberit võib ka vormi äärtesse panna, kuid on oht, et see võib koogi külge pärast jääda.
Valmista õunatäidis. Koori õunad ja eemalda südamik ning tükelda väiksemaks. Sulata pannil või ja hauta õunu nii 5 minutit. Seejärel lisa suhkur ja kaneel. Sega korralikult läbi ja lase veidi jahtuda.
Seejärel pane õunad koogivormi küpsenud põhjale.
Valmista juustutäidis. Vispelda toorjuust, munakollase ja suhkruga. Lisa vanillisuhkur ja kardemon. Vahusta rõõskkoor ja lisa toorjuustumassile. Vahusta eraldi ka munavalged ja lisa need kõige viimasena juustutäidisele. Vala täidis koogivormi õunte peale ja lase sügavkülmas vähemalt 6 tundi seista.
Valmista kaerahelbe koorik. Pane ahi temperatuurile 175 kraadi. Sega omavahel kõik ained. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala saadud mass õhukese kihina paberile laiali. Küpseta nii 15 minutit, kuniks koorik on kenasti helepruuni värvi. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
Valmista vanilje-iirisekaste. Pane kõik ained potti ja kuumuta keskmisel kuumusel, kuniks kaste on kenasti helepruun - nii 10-15 minutit. (Kui kasutad vanillikauna, siis lõika see enne potti panemist pikuti pooleks ja eemalda seest seemned. Seejärel pane nii kaun kui seemned potti.) Sega aeg-ajalt, et põhja ei kõrbeks. Lase jahtuda (eemalda vanillikaun).
Võta tort enne serveerimist nii 15-20 minutit varem välja. Kata kaerahelbe koorikuga ning nirista viimaks peale ka vanilje-iirisekaste.
pühapäev, 25. oktoober 2015
kolmapäev, 21. oktoober 2015
Suitsune lillkapsapuder
Kes oleks seda osanud arvata, et õhtusöögiks võiks kartulipudru asendada lillkapsapudruga?! Tegemist on tõsiselt ühe maitsvaima ja kerge roaga, mida isegi kallis abikaasa isukalt sõi. Ajaliselt valmib ka rutem, kui kartulipuder ja see maitse...mmm
Koostis:
1 suurem lillkapsas
1,5 sl võid
125 g suitsujuustu
0,75 dl piima
0,5 tl soola
pipart
Pane potiga vesi keema, lisa sool. Keevasse vette lisa puhastatud ja tükeldatud lillkapsas ja keeda 15 minutit. Seejärel kurna, vajadusel lisa veel soola, samas lisa ka piim, või ja pipar. Saumiksriga peenesta lillkapsas ühtlaseks massiks, lisa suitsujuust ja jätka mikserdamist, kuniks juust on kenasti sulanud.
Serveeri tilli või rohelise sibulaga ning endale sobiva kastmega, kuigi kaste oleks sellise maitsva roa puhul juba liialdus :)
Koostis:
1 suurem lillkapsas
1,5 sl võid
125 g suitsujuustu
0,75 dl piima
0,5 tl soola
pipart
Pane potiga vesi keema, lisa sool. Keevasse vette lisa puhastatud ja tükeldatud lillkapsas ja keeda 15 minutit. Seejärel kurna, vajadusel lisa veel soola, samas lisa ka piim, või ja pipar. Saumiksriga peenesta lillkapsas ühtlaseks massiks, lisa suitsujuust ja jätka mikserdamist, kuniks juust on kenasti sulanud.
Serveeri tilli või rohelise sibulaga ning endale sobiva kastmega, kuigi kaste oleks sellise maitsva roa puhul juba liialdus :)
laupäev, 17. oktoober 2015
Kitcheree ehk mungoa-riisiroog
Kitcheree on joogide tervendav toit.
- puhastab seedesüsteemi ja viib kehast välja kogunenud mürgid ja jääkained;
- annab elujõudu ja vastupidavust;
- tasakaalustab kõiki kolme doshat (Ayurveda meditsiini kohaselt on inimene terve siis, kui kolm organismi põhivedelikku ehk doshat: Vata, Pitta ja Kapha on tasakaalus);
- annab organismile kõik vajalikud toitained ja on samas väga kergesti seeditav (ideaalne paastutoit), mis sisaldab palju aminohappeid ning on väga proteiinirikas (ideaalne neile, kellele liha ei maitse);
- kosutav ja raviv igasuguste kõhuhädade ja muude viiruste korral;
- stimuleerib kõiki 5 maitsemeelt: soolast, magusat, haput, kibedat, umamit ja vähendab seeläbi ootamatute isude tekkimist;
- süütab seedetule (Ayurveda kohaselt on meie tervis otseses seoses seedesüsteemi tugevusega ehk kui suure tulega toit ära põletatakse. Leeki vähendavad halvad ja suurendavad head toidu-kombinatsioonid.);
- kitchereed soovitatakse kundalini joogas ka organismi suurpuhastuskuurina süüa 40 päeva järjest maitsestamata jogurtiga ning juua vett ja yogi teed.
Ma olen kitchereed teinud väga palju kordi ja teatud perioodil ka kasutanud seda rooga kui paasturoana, kuid tänane mungoa-riisiroog tuli kohe eriti, eriti maitsev. Aega läheb kogu roa valmistamiseks nii 40 minutit.
Koostis:
1 dl mungube
1 dl basmati riisi
0,5 dl punaseid läätsesid (soovituslik)
9 dl vett
4-6 dl erinevaid tükeldatud köögivilju (porgand, seller, brokkoli, suvikõrvits jne)
(Kasutasin selles roas: 3 väiksemat toorest peeti ja 2 sellerivart.)
1-2 sibulat
8 küüslauguküünt
ca 3 cm pikkune, pöidla jämedune ingver
1 punane tšilli
1 tl vürtsköömneid
1 tl koriandrit
0,5 tl kurkumit
0,5 tl karrit
0,5 tl kaneeli
1 spl oliivõli või gheed (selitatud või)
0,5 puljongikuubikut (soovituslik)
Pane mungoad eelmisel õhtul likku. Samas ei ole ka hullu, kui see protsess tegemata jääb. Pese need enne keetma panemist läbi ja sama tee ka riisiga (ja kui kasutad soovi korral läätsesid, siis loputa ka need üle).
Pane keevasse vette tükeldatud toores peet, mungoad, riis (ning läätsed ja puljongikuubik). Samal ajal tükelda sibul, ingver, küüslauk ja tšilli (kui soovid vähem tulist rooga, kasuta ainult 1/2 tšillit). Lisa potti tükeldatud seller.
Pane sibul, ingver, küüslauk ja tšilli võitatud pannile ning kuumuta keskmisel kuumusel koos kõikide vürtsidega. Seejärel lisa need mungoa-riisi hulka, sega korralikult läbi ja lase mõned minutid kaane all seista. Koostis peab jääma rikkalik ja paks. Naudi maitsestamata jogurti või ökoloogilise hapukoorega.
teisipäev, 13. oktoober 2015
Õunamoos kaneeliga ja ilma
Täna olen enamuse päevast köögis veetnud ja selle peale lausus abikaasa, et sulle nii ju meeldibki :) Seda küll :)
Hommik algas õuna-kaneelimoosi keetmisega ning nüüd õhtu lõpetan lihtsa õunamoosiga. Päris aus olla, siis pole kunagi olnud õunamoosidest vaimustuses, kuniks eelmine aasta sain õuna-kaneelimoosi maitsta. Vat see oli hea! Ootasin pikisilmi aega, mil ise oma moosi purkidesse saan panna ja see aeg jõudis ka kätte. Äärmiselt tänulik olen ikka sellele ühele ja ainsale õunapuule meie aias, mis kannab maitsvaid vilju ning seda piisavalt palju, et sõbrannagagi jagada. Keeruliseks osutus küll õunte kätte saamine, sest õunapuu on kõrge ja vili latvades. Abikaasale ronida meeldib, seega ei valmistanud talle pärdiku moodi ronimine ja okstel hüppamine mingit raskust.
Õunamoosi on väga lihtne teha. Aega ja kannatust tuleb varuda õunte koorimiseks ja puhastamiseks.
Allolevast kogusest tuleb nii 2,5-2,8l moosi.
Koostis:
2,5 kg kooritud, puhastatud, tükeldatud õunu
8 dl suhkrut
2 dl vett
1-1,5 sl kaneeli
Koori, puhasta südamikest ja tükelda õunad. Seejärel pane veega potti ja lase kõrgemal kuumusel podisema hakata. Seejärel alanda kuumus ja sega õunu potis. Soovitan suurte tükkide vältimiseks püreestada õunu saumikseriga. Lase podiseda nii 15 minutit ja lisa suhkur (ja kaneel). Keeda vaiksel tulel paarkümmend minutit ja sega aeg-ajalt. Tõsta keedis puhastesse kuumadesse purkidesse ja kaaneta. Säilita jahedas.
neljapäev, 8. oktoober 2015
Kaerahelbeküpsised juustuga
Kuna õunakoogi valmistamine on siin muutunud pea iganädalaseks, siis otsustasin, et teeme magusate kookide söömises väikese pausi. Ilmselt isuke juba mingil määral täis söödud. Ja kui olen otsustanud, et mingeid vaaritamisi nädala jooksul ei toimu, ilmub Nami-Namisse põnev retsept juustuga kaerahelbeküpsistest. Hästi, kuna retsepti kogus vaid 20-24 tk ja tegemist soolase suupistega, siis otsustasin, et proovin järele. Antud blogi kirjutades mõtlen, et järgmisel korral teen juba topelt portsu :) sest peale küpsiste valmimist võttis kallis abikaasa kausi enda ette ja nii kadus teineteise järel küpsisekuhi kausist :)
Tegemist siis väga mõnusate soolaste suupistetega, mida hea nosida õhtul teleka ees.
Koostis:
125 g kaerahelbeid (3 dl)
120 g nisujahu (2 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
100 g riivitud juustu
2.5 dl piima
40 g sulatatud võid
0,75 tl soola
125 g kaerahelbeid (3 dl)
120 g nisujahu (2 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
100 g riivitud juustu
2.5 dl piima
40 g sulatatud võid
0,75 tl soola
Sega kausis kuivained. Lisa riivitud juust, piim, sulatatud või ning sega kiiresti ühtlaseks. Tõsta pehmest tainast ahjupaberile ümarad kuhjakesed.
Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni küpsised on kuldsed.
Värskekapsasupp hakklihaga
Isegi vahest üllatun, miks ma ometigi varem, midagi sellist kerget pole argipäeva õhtusöögiks valmistanud. Üks korralik supp sobib ideaalselt sügisõhtusse, kui temperatuur kukub kolinal alla 5 kraadi.
Koostis:
400 g kalkuni hakkliha
3 kartulit
1 porgand
1 sibul
500 g värsket kapsast
1 puljongikuubik (köögivilja)
soola, pipart
Tükelda sibul ja prae pannil koos hakklihaga. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa potti 1,5 l vett ja lase keema. Lisa puljongikuubik, köögivili ning hakkliha-sibula segu. Keeda kuniks köögivili on kenasti pehmeks läinud.
Maitsesta soovi korral tilliga.
Koostis:
400 g kalkuni hakkliha
3 kartulit
1 porgand
1 sibul
500 g värsket kapsast
1 puljongikuubik (köögivilja)
soola, pipart
Tükelda sibul ja prae pannil koos hakklihaga. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa potti 1,5 l vett ja lase keema. Lisa puljongikuubik, köögivili ning hakkliha-sibula segu. Keeda kuniks köögivili on kenasti pehmeks läinud.
Maitsesta soovi korral tilliga.
reede, 2. oktoober 2015
Õunakook keedukreemiga
Järjest rohkem sajab neid õunu meil puu otsast alla ja see valmistab vaid rõõmu, sest taas kord on võimalus mõnda uut retsepti köögis katsetada. Sel korral on siis koogi sees keedukreem. Iseenesest, kes soovib kreemisemat kooki, peaks kahekordistama retseptis toodud kreemi kogust. Kook sai mahlane ja maitsev.
Koostis:
Põhi:
2 dl jahu
2 sl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
50 g toasooja võid
1 muna
Õunad:
6 õuna
50 g võid
3 sl fariinisuhkrut
2 sl konjakit
1 tl kaneeli
Keedukreem:
4 dl piima
4 muna
6 sl suhkrut
4 sl jahu
2 tl vanillisuhkrut
Põhja jaoks sega omavahel kuivained, lisa või ja töötle purutaoliseks massiks. Lisa ka muna ja sega ühtlaseks massiks. Suru taigen 24 cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, toksi kahvliga taigna sisse väikesed augud ja pane külmkappi.
Koori õunad (koduaja õunu pole vaja koorida), eemalda südamikud ja lõika paksemateks sektoriteks. Kuumuta pannil või ning sulata selles veidi fariinisuhkur. Lisa kaneel ja konjak. Nüüd lisa ka õunad ja küpseta poolpehmeks.
Kreemi valmistamiseks pane 3 dl piima madalale kuumusele soojenema, aga ära keema lase. Teises kausis klopi munad 1 dl piima ja suhkru ja vanillisuhkruga. Viimasena sõelu juurde jahu ning püüa kõik jahutükid vispeldades lahustada. Kui piim on potis peaaegu keema tõusnud, nirista sinna juurde peene joana muna-piimasegu, pidevalt kloppides. Nüüd võid veidi kuumust juurde keerata ja endiselt pidevalt vispeldades kuumuta kuni segu pakseneb umbes hapukoorelaadseks.
Eelküpseta koogipõhja ahjus umbes 6-8 minutit. Laota üks kiht õunu põhjale ning võid põhjale niristada ka pannile tekkinud konjaki-suhkru vedeliku. Seejärel vala vormi keedukreem. Kreemi peale laota õunad ringiratast. Küpseta 180 kraadi juures nii 30 minutit.
Serveeri jahtunult. Mulle maitses veel ka vaniljekastet jahtunud koogile lisada.
Koostis:
Põhi:
2 dl jahu
2 sl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
50 g toasooja võid
1 muna
Õunad:
6 õuna
50 g võid
3 sl fariinisuhkrut
2 sl konjakit
1 tl kaneeli
Keedukreem:
4 dl piima
4 muna
6 sl suhkrut
4 sl jahu
2 tl vanillisuhkrut
Põhja jaoks sega omavahel kuivained, lisa või ja töötle purutaoliseks massiks. Lisa ka muna ja sega ühtlaseks massiks. Suru taigen 24 cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi, toksi kahvliga taigna sisse väikesed augud ja pane külmkappi.
Koori õunad (koduaja õunu pole vaja koorida), eemalda südamikud ja lõika paksemateks sektoriteks. Kuumuta pannil või ning sulata selles veidi fariinisuhkur. Lisa kaneel ja konjak. Nüüd lisa ka õunad ja küpseta poolpehmeks.
Kreemi valmistamiseks pane 3 dl piima madalale kuumusele soojenema, aga ära keema lase. Teises kausis klopi munad 1 dl piima ja suhkru ja vanillisuhkruga. Viimasena sõelu juurde jahu ning püüa kõik jahutükid vispeldades lahustada. Kui piim on potis peaaegu keema tõusnud, nirista sinna juurde peene joana muna-piimasegu, pidevalt kloppides. Nüüd võid veidi kuumust juurde keerata ja endiselt pidevalt vispeldades kuumuta kuni segu pakseneb umbes hapukoorelaadseks.
Eelküpseta koogipõhja ahjus umbes 6-8 minutit. Laota üks kiht õunu põhjale ning võid põhjale niristada ka pannile tekkinud konjaki-suhkru vedeliku. Seejärel vala vormi keedukreem. Kreemi peale laota õunad ringiratast. Küpseta 180 kraadi juures nii 30 minutit.
Serveeri jahtunult. Mulle maitses veel ka vaniljekastet jahtunud koogile lisada.