Muffineid teen ma suht harva. Mu viimane lemmik oli mustika-šokolaadi muffin. Ja taas mainin, et kuna õunu on nii palju, siis lisaks mahlale ja moosidele, pistan õunu ka erinevatesse dessertidesse. Selle retsepti järgi valmisid mahlased, pehmed ja isuäratavad muffinid :)
Allolevast kogusest saab 8 suuremat muffinit.
Koostis:
Õunakreem:
3-4 suuremat õuna
1 tl vanillisuhkrut
2 sl vett
2 sl suhkrut
Koorik:
50 g toasooja võid
45 g suhkrut
1 dl kaerahelbeid
0,5 sl kaneeli
1 dl jahu
Taigen:
4 dl jahu
1 sl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 sl kardemoni
100 g suhkrut
1 muna
2 1/2 dl piima
0,5 dl õli
Õunakreemi valmistamiseks koori, puhasta südamikest ja tükelda õunad. Pane vesi ja suhkrud koos õuntega potti ning kuumuta nii 10 minutit kuniks õun on pehme.
Kooriku tegemiseks sega kõik ained omavahel. Taigna tegemiseks sega jahu, küpsetuspulber, sool, kardemon ja suhkur. Vahusta muna piima ja õliga ning vala vedelik kuivainete peale. Sega taigen korralikult läbi.
Täida 3/4 muffinivormist taignana, seejärel pane peale õunakreem ning peale puista koorik. Küpseta 200 kraadi juures 20-22 minutit.
Kes ei kannata oodata, mil muffinid jahenevad, võib heaga koos jäätisega esimesed nahka pista :)
pühapäev, 2. oktoober 2016
Õuna-ingveri moos
Eelmine aasta valmistasin lihtsat õunamoosi ning õunamoosi kaneeliga. See aasta on õunasaak taas nii hea, et peab talveks mõned purgid moosi sisse tegema. Nüansiks on sel korral ingver :)
Koori, puhasta südamikest ja tükelda õunad. Seejärel pane veega potti ja lase kõrgemal kuumusel podisema hakata. Seejärel alanda kuumus ja sega õunu potis. Soovitan suurte tükkide vältimiseks püreestada õunu saumikseriga. Lase podiseda nii 15 minutit ja lisa suhkur ning ingver. Keeda vaiksel tulel paarkümmend minutit ja sega aeg-ajalt. Tõsta keedis puhastesse kuumadesse purkidesse ja kaaneta. Säilita jahedas.
Õunamoosi on väga lihtne teha. Aega ja kannatust tuleb varuda õunte koorimiseks ja puhastamiseks.
Allolevast kogusest tuleb nii 2,5-2,8l moosi.
Koostis:
2,5 kg kooritud, puhastatud, tükeldatud õunu
8 dl suhkrut
2 dl vett
2 tl riivitud ingverit
Koori, puhasta südamikest ja tükelda õunad. Seejärel pane veega potti ja lase kõrgemal kuumusel podisema hakata. Seejärel alanda kuumus ja sega õunu potis. Soovitan suurte tükkide vältimiseks püreestada õunu saumikseriga. Lase podiseda nii 15 minutit ja lisa suhkur ning ingver. Keeda vaiksel tulel paarkümmend minutit ja sega aeg-ajalt. Tõsta keedis puhastesse kuumadesse purkidesse ja kaaneta. Säilita jahedas.