Täna oli plaanis teha väga klassikalist grillitud lõhe sidruni ja tilliga, kuid mu mõte heideti kiiresti kõrvale. Nimelt armastab abikaasa kala söömisel tunda ka juustu maitset. Mis seal siis ikka, kuna ta ise vabatahtlikult poodi lippas ja juustu tõi, siis mulle jäi vaid valmistamisrõõm. Kuna kalafilee oli piisavalt suur, sain endale jätta sabaotsa ilma juustulisanditeta, et nautida ehedat ja puhast lõhe maitset. Lõpptulemusena said kõik seda, mida olid soovinud :) Mis saaks veel meeldivamat olla, kui toitu nautiv ja rahulolev mees :))
Pilt on tehtud enne küpsema hakkamist. Pärast küpsemist fotot ei jõudnudki teha, sest kala sai enne otsa :)
Koostis:
1,5 kg lõhefileed
50 g sinihallitusjuustu
50 g tavalist juustu (nt Atleet)
kimp tilli
1 sidrun
20 g võid
soola, pipart
Pane lõhefilee hõbepaberile (kasuta tugevamat hõbepaberit ja voldi sellest ka ääred) ning puhasta filee luudest. Määri lõhefileele soola ja pipart. Tee sisselõiked fileesse nii iga 3 cm järel ning pista sinna sisse sinihallitusjuustu tükid/viilud. Lõika sidrun pooleks. Ühest poolest pressi mahl välja ning vala mahl kala peale. Teisest poolikust tükist lõika mõned viilud ja pane need kala peale. Haki till ning puista kalale. Viimaks riputa peale riivitud juust (ma katsin viiludega). Viimasena panin peale ka väikesed võitükid.
Seejärel pane eelkuumutatud grillile ja lase tal küpseda nii 25 minutit 200 kraadi juures.
teisipäev, 9. juuni 2015
Hapukapsaborš
Suvi ei ilmuta end kuidagi kohe ja ehk vast suht jahedate ilmade tõttu on mul ka supiisu. Leidsin siin vaid ühe jaekaubandusketi, mis õnneks hapukapsast müüb. Mm ja see on sama maitsev kui Eestiski :)
Valmistasin lihavaba hapukapsaborši, kuigi supi valmistamiseks kasutasin liha keetmisest tekkinud lihapuljongit.
Koostis:
1,5 l lihapuljongit (eriti hea, kui saad seda ise valmistada liha keetmistulemusena)
500 g hapukapsast
500 g riivitud keedupeeti
2 riivitud porgandit
1 suurem hakitud sibul
2 tükeldatud kartulit
2 tl suhkrut
1 tl 30% äädikat
soola, pipart
Kui valmistad ise puljongi, siis pese liha külma vee all ning pane potti külma vee sisse. Kui vesi keema on läinud, riisu pinnale tekkinud vaht. Kui vahtu enam ei teki, võid lihale lisada paar loorberilehte ja mõned pipraterad. Keeda puljongit vaiksel tulel kaane all nii 1,5-2 tundi.
Kurna puljong ja tõsta liha kõrvale. Kui soovid sama liha kasutada supis, siis lase sel jahtuda ja tükelda see väiksemateks tükkideks.
Vala poti põhja veidi õli, kuumuta sibul ja porgand mõned minutid ja lisa puljong. Lase keema tõusta. Lisa kartul ja hapukapsas ning keeda nii 10 minutit. Seejärel lisa peet (ja soovi korral liha). Keeda kuniks kõik ained on kenasti pehmed, s.o umbes 10-15 minutit. Maitsesta supp suhkru, äädika ja soola, pipraga ning lase supil maitsestuda tõstes selle tulelt ära.
Serveeri hapukoorega ja soovi korral tilliga.
Valmistasin lihavaba hapukapsaborši, kuigi supi valmistamiseks kasutasin liha keetmisest tekkinud lihapuljongit.
Koostis:
1,5 l lihapuljongit (eriti hea, kui saad seda ise valmistada liha keetmistulemusena)
500 g hapukapsast
500 g riivitud keedupeeti
2 riivitud porgandit
1 suurem hakitud sibul
2 tükeldatud kartulit
2 tl suhkrut
1 tl 30% äädikat
soola, pipart
Kui valmistad ise puljongi, siis pese liha külma vee all ning pane potti külma vee sisse. Kui vesi keema on läinud, riisu pinnale tekkinud vaht. Kui vahtu enam ei teki, võid lihale lisada paar loorberilehte ja mõned pipraterad. Keeda puljongit vaiksel tulel kaane all nii 1,5-2 tundi.
Kurna puljong ja tõsta liha kõrvale. Kui soovid sama liha kasutada supis, siis lase sel jahtuda ja tükelda see väiksemateks tükkideks.
Vala poti põhja veidi õli, kuumuta sibul ja porgand mõned minutid ja lisa puljong. Lase keema tõusta. Lisa kartul ja hapukapsas ning keeda nii 10 minutit. Seejärel lisa peet (ja soovi korral liha). Keeda kuniks kõik ained on kenasti pehmed, s.o umbes 10-15 minutit. Maitsesta supp suhkru, äädika ja soola, pipraga ning lase supil maitsestuda tõstes selle tulelt ära.
Serveeri hapukoorega ja soovi korral tilliga.
neljapäev, 4. juuni 2015
Karrine kikerhernesalat
Õhtusöögiks valmis tõsiselt kiire ja maitsev salat, mida sobib ka mõne kergema grillroa kõrvale pakkuda.
Allolevast kogusest jagub kahele.
Koostis:
1 purk (400 g) kikerherneid
1 avokaado
2 tomatit
1/2-1 spl karripulbrit
2 spl sojakastet
2 spl majoneesi
meelepärast rohelist salatit, nt spinatit
õli
Kuumuta pannil õli ja lisa sellele eelnevalt kurnatud kikerherned. Prae 3 minutit ning lisa sojakaste ja karripulber. Sega hoolikalt läbi ja prae veel mõned minutid. Võta pann tulelt ja lase jahtuda. Eemalda avokaadolt kivi ja koor ning tükelda väiksemaks. Tükelda ka tomatid ning pane kaussi avokaado juurde. Lisa sinna maitsestatud kikerherned ning majonees. Sega korralikult läbi ja serveeri salatipadjal.
Allolevast kogusest jagub kahele.
Koostis:
1 purk (400 g) kikerherneid
1 avokaado
2 tomatit
1/2-1 spl karripulbrit
2 spl sojakastet
2 spl majoneesi
meelepärast rohelist salatit, nt spinatit
õli
Kuumuta pannil õli ja lisa sellele eelnevalt kurnatud kikerherned. Prae 3 minutit ning lisa sojakaste ja karripulber. Sega hoolikalt läbi ja prae veel mõned minutid. Võta pann tulelt ja lase jahtuda. Eemalda avokaadolt kivi ja koor ning tükelda väiksemaks. Tükelda ka tomatid ning pane kaussi avokaado juurde. Lisa sinna maitsestatud kikerherned ning majonees. Sega korralikult läbi ja serveeri salatipadjal.
teisipäev, 2. juuni 2015
Kodujuustu-avokaado salat
Kerge ja maitsev salat, mis sobib oma ehtsuses ja lihtsuses kas grilltoitude kõrvale või kevadiselt värskete keedetud kartulitega manustamiseks :)
Allolev kogus on 1-le inimesele.
Koostis:
150 g kodujuustu
1/2-1 avokaado
1/2 paprikat
1/4 suuremat kurki
soola, pipart
murulauku, tilli
Lõika avokaado pooleks ja eemalda kivi. Tõmba koor ümbert ära ning tükelda väiksemaks. Haki ka paprika ja kurk ning sega kõik ained kausis. Maitsesta soola, pipra ja maitserohelisega.
Allolev kogus on 1-le inimesele.
Koostis:
150 g kodujuustu
1/2-1 avokaado
1/2 paprikat
1/4 suuremat kurki
soola, pipart
murulauku, tilli
Lõika avokaado pooleks ja eemalda kivi. Tõmba koor ümbert ära ning tükelda väiksemaks. Haki ka paprika ja kurk ning sega kõik ained kausis. Maitsesta soola, pipra ja maitserohelisega.
Lihtne vorstikaste
Kevad on suurepärane aeg, mil saab värskeid köögivilju tarbida. Tegin täna värskeid kartuleid vorstikastmega. Ai pagan, kui hea see oli! Nii lihtne, nii maitsev ja ometigi valmistan midagi sellist miskipärast nii harva. Et ennast mitte katki süüa, siis päris ausalt ootan homset päeva, et viimane törst kastet kartulitega nahka pista :)
Koostis:
400 - 500 g vorsti
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
1 spl jahu
4 dl piima
1-2 dl vett
soola, pipart
Prae tükeldatud vorst ja hakitud sibul pannil kuldseks. Lisa katki pressitud küüslauguküüned ja jahu. Pruunista mõni minut. Lisa piim, vesi ja maitseained ning hauta tasasel tulel nii 8 minutit.
Serveeri värskete kartulite ja kodujuustu-avokaado salatiga.
Koostis:
400 - 500 g vorsti
1 suurem sibul
2 küüslauguküünt
1 spl jahu
4 dl piima
1-2 dl vett
soola, pipart
Prae tükeldatud vorst ja hakitud sibul pannil kuldseks. Lisa katki pressitud küüslauguküüned ja jahu. Pruunista mõni minut. Lisa piim, vesi ja maitseained ning hauta tasasel tulel nii 8 minutit.
Serveeri värskete kartulite ja kodujuustu-avokaado salatiga.