kolmapäev, 23. september 2015

Marjakissell

Kuna täna õhtul oli desserdiks kohupiimavorm õuntega, siis tegin kõrvale ka punasesõstra kisselli. Eriti mõnus on süüa just jahtunud kohupiimavormi kisselliga.

Koostis:
6 dl vett
2 dl mahla
2-4 sl suhkrut
1/2 dl kartulijahu
4-5 dl külmutatud marju

Mõõda vesi, mahl, suhkur ja kartulijahu keedunõusse. Kuumuta kogu aeg segades, kuni kissell muutub selgeks, pakseneb ja lööb paar mulli üles. Siis sega hulka marjad. Vajadusel võid ka saumikseriga need purustada ja seejärel vala kohe serveerimisnõusse jahtuma. Tärklisega segatud kisselli kuumuta vaid keematõusmiseni, kauem mitte, muidu hakkab see kiiresti veelduma.

Kindlasti tuleb tärklis lisada külma vette, sest külmas vees tärkliseterad ei lahustu, vaid punduvad. Kõrgemal temperatuuril hakkavad need vee toimel tugevasti paisuma, nende maht suureneb ja lõpuks tärkliseterad lagunevad, muutes mahla või muu vedeliku kleepjaks lahuseks. Külma veega segatud tärklist keevasse vette niristades on oht, et kissell läheb tükki.

Kisselli peaks säilitama üsna lühikest aega, sest see on väga soodne keskkond mikroobide paljunemiseks. Need omakorda eritavad ensüüme, mis põhjustavad kisselli vedeldumist ja riknemist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar