neljapäev, 31. detsember 2020

Granola ehk kodune krõbe müsli

 Mõned aastad tagasi, nii 5 kui aus olla, tegin oma esimese müsli ja olin väga rahul oma tulemusega. Tänaseks on maitse-eelistused veidi muutunud ja seetõttu olen muutnud ka retsepti. Ei mingit pottidega ja pliidi peal mässamist :) Saab ka palju hõlpsamalt tehtud ja milline maitse on sel ahjus küpsenud müslil - granolal ... taevalik.

Koostis:

500 gr kaerahelbeid

250 gr Premium Pähklite segu

50 gr seedermänniseemneid

3 spl linaseemneid

3 spl seesamiseemneid

1 spl kaneeli

0,5 tl meresoola

0,4 dl oliivöli

1 tl vaniljesuhkrut

6 spl mett

30 gr kuivatatud goji marju

Purusta pählid sobivateks suurusteks ning sega kõik kuivained suuremas anumas. Seejärel lisa õli ja mesi ning sega hoolikalt kõik läbi.

Laota ühtlaselt ahjuplaadile laiali ja küpseta 150 kraadides ahjus 20 min. Sega müslit ja küpseta 140 kraadises ahjus veel 20-30 minutit, kuniks müsli on muutunud kuldpruuniks. Võta ahjust välja ja lase nii 45 min jahtuda. Mulle meeldib, kui müsli on tükkis, seega ma vajutan müsli lusikaga ühtlaseks ning peale jahtumist tuleb granola tükkideks murda.  Lisa jahtunud müslile kuivatatud goji jm marjad, sokolaadi nööpe või mis iganes hing veel ihkab.

Säilita müslit õhukindlas anumas toa temperatuuril kuni 2 nädalat, kuid  ma usun, et see pannakse loetud päevadega nahka :D

kolmapäev, 30. detsember 2020

Ahjuliha kapsaga

 Sel korra tegin sealiha kapsaga ja tulemus taas suurepäraselt mahlane. Liha lagunes kenasti lahti :)

Koostis:


1,5kg sea abaliha

0,5kg hapukapsas

soola, suhkrut, pipart

0,5-1 dl vett

Liha maitsestada enne ahju panemist, st hõõruda liha soola ja pipraga kenasti kokku. Pane ahjuvormi kapsas, maitsesta soola ja suhkruga, seejärel aseta liha kaanega suletavasse ahjupotti nahk üleval pool ning lisa vesi.

Küpseta nii 4h 160 kraadises ahjus kuniks liha tuleb kondi küljest kergelt lahti. Ahjust välja võttes lase lihal kaane all nii 10 minutit "rahuneda" :)


teisipäev, 8. detsember 2020

Ahjuliha

 Sealiha on meie menüüst ikka väga pikalt eemal olnud ja ehk seetõttu oligi isu notsu järgi  nii suur. Kui juba liha teha, siis ikka nii, et see oleks ülimalt pehme ja mahlane.

Koostis:


1,5kg sea abaliha

1 suurem sibul

2-3 küüslauguküünt

soola, pipart

2 dl vett

Liha maitsestada enne ahju panemist, st hõõruda liha soola ja pipraga kenasti kokku. Aseta liha kaanega suletavasse ahjupotti nahk üleval pool, lisa potti poolitatud sibul, puhastatud küüslauguküüned ning vesi.

Küpseta nii 4h 160 kraadises ahjus kuniks liha tuleb kondi küljest kergelt lahti. Ahjust välja võttes lase lihal kaane all nii 10 minutit "rahuneda": :)