laupäev, 2. mai 2015

Pähkline müsli



Mulle väga maitseb pähkline müsli. Poest ostetud müsli ei vasta aga kunagi ootustele, kas on liiga magus või on vähe pähkleid. Ise müslit teha on ääretult lihtne ja koostisained saab valida täpselt oma maitse järgi :)

Poelettidel on näha kahte erinevat nimetust, eksisteerib müsli kui ka granola. Müsli on üldjuhul küpsetamata kaerahelvestest ning sellele ei ole lisatud ei õli ega suhkrut. Granola puhul on tegemist ahjus krõbedaks röstitud helvestega ning on lisatud õli ja suhkur. Nii lihtne see erinevus kahe nimetuse vahel ongi. Nii et õige oleks käesolevat retsepti nimetada pähkli granolaks, kuid miks asja nii väljamaiseks ajada :)



Koostis:
220 g täistera kaerahelbeid
30 g kookoshelbeid
70 g kreeka pähkleid
70 g mandleid
50 g india pähkleid
40 g seemnesegu
2 sl mandliõli (vm sobivat)
5 spl mett
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl kaneeli
veidi kardemoni, soola
70 g kuivatatud jõhvikaid (ploome, aprikoose, banaanilaaste jne)

Leota ja kuivata päev enne, kui müslit hakkad tegema, pähkleid. Vala pähklid (täpselt selliseid nagu ise eelistad): kreeka, india ja mandlid köögikombaini ning töötle veidikene peenemaks. Jälgi, et sisse jääks ka suuremaid tükke. Sega peenestatud segu kaerahelveste, kookoshelveste ja seemneseguga.

Pane potti õli ja mesi. Kuumuta veidi ja lisa vaniljesuhkur, kaneel, kardemon ning sool. Kuumuta keskmisel temperatuuril nii kaua, kuni moodustub ühtlane mass. Vala segu kaerahelveste ja pähklisegule ning sega hoolikalt läbi.

Vala segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, aja ühtlaselt laiali ja küpseta ahjus 140 kraadi juures 40-50 minutit kuni müsli on kergelt kuldpruun, segades paar-kolm korda. Jälgi hoolega, et müsli üle ei küpseks. Lase täielikult maha jahtuda ning lisa jõhvikad vm kuivatatud puuviljad (suuremad viljad tükelda). Hoia müslit õhukindlalt suletud purgis jahedas kohas.

Naudi hommikusöögiks või lihtsalt vahepalana näksimiseks :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar