esmaspäev, 29. detsember 2014

Kõrvitsapüreesupp suitsujuustuga

Jõulud möödusid kõhule üllatavalt kergelt. Ei mingeid ülesöömisi. Kuid sellest hoolimata on isu kergemate toitude järele. Kuna sügavkülmas oli tükeldatud kõrvits ootel, siis vürtsine supp sobis kohe ideaalselt pakasest paukuvasse külma ilma.

Koostis:
2-3 sl võid
1 kg kõrvitsa viljaliha
2 suuremat porgandit
1-2 suuremat kartulit
1 sibul
2 küüslaugu küünt
3 cm jupp ingverit
1 liiter köögiviljapuljongit
200 g suitsujuustu
soovi korral soola ja muid vürtse nagu kurkum, must pipar, vürtsköömneid

Koori ja tükelda porgandid, sibul ja kartul. Lõika kõrvitsa viljaliha kuubikuteks. Koori ingver ja küüslauk ning haki peeneks. Kuumuta paksupõhjalises potis või ning pruunista köögivilju mõni minut. Lisa ingver ja küüslauk ning prae veel paar minutit. Vala peale puljong ning hauta köögiviljad madalal kuumusel pehmeks. Tõsta pott tulelt ning lisa supikogule tükeldatud suitsujuust. Püreesta supp saumiksriga.

Lisa soovi korral sool ja vürtsid.

Serveeri röstitud erinevate seemnetega, riivitud suitsujuustu ja/või krõbedate krutoonidega.

Pardikoivad pähklikastmega

Olles teadlik, et jõulude ajal on sugulastel laual peamiselt sealiha, siis otsustasin enne suuri söömapäevi parti valmistada.

Koostis 3-le:
75g kreeka pähkleid (u 1,5 dl)
3 pardikoiba
1 sl võid
1,5 sl külmpressitud oliivõli
1 suur sibul
0,5 dl granaatõunasiirupit
2,5 dl kanapuljongit
0,5 sl suhkrut
1/4 tl kollajuurt
1/4 tl kaneeli
1/4 tl musta pipart
1/8 tl muskaatpähklit
soola

Kaunistamiseks:
granaatõunaseemneid

Rösti pähklid ahjus või kuumal kuival pannil kuldseks ja aromaatseks, siis jahvata. Kuumuta suurel kõrgete servadega pannil 0,5 sl võid ja 1 sl oliivõli. Maitsesta pardikoivad soolaga, siis prae pannil või-õlisegus ümberringi kuldpruuniks. Tõsta kõrvale. Kuumuta pannil 0,5 sl võid ja 0,5 sl õli. Lisa hakitud sibul ja prae kuldseks. Lisa pannile jahvatatud pähklid, granaatõunasiirup, kanapuljong, suhkur ja vürtsid. Sega hoolega läbi, siis lisa pannile pruunistatud pardikoivad. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata pann kaanega ning hauta tulel umbes 1,5 tundi. Sega aeg-ajalt.

Serveeri koos riisi ja toorsalatiga ning kaunista granaatõunaseemnetega. 

Pähkline kaste oli äraütlemata maitsev koos basmati riisiga :)

kolmapäev, 17. detsember 2014

Magusas marinaadis kalkunifilee

Jälle see kalkun!

See on lihtsalt võrratult hea ja kerge liha. Kalkunilihas sisalduvad kasulikud ained aitavad hoida kolesterooli madalal, aitavad võidelda südamehaiguste vastu, organiseerivad närvide tegevust ja korrastavad immunsussüsteemi talitlust. Samuti reguleerivad vererõhku. Kalkuniliha sisaldab rohkelt valku, kuid see-eest on madala rasvasisaldusega.

Nagu eelnevalt olen maininud, siis olen kiindunud Rannamõisa retseptidesse ja siit taas üks sealsest portaalist tulemas. Kuna grill seisab aastaringselt terrassil ja õues jätkuvalt +1 kraadi, siis miks ka mitte veidi grillihõngu hoovi lasta.

Koostis:
700 g Rannamõisa jahutatud kalkunirinnafileed
mõned sellerivarred
soola


Marinaad:
2 sl (kerge kuhjaga) fariinsuhkrut
3 sl palsamiäädikat
2 sl oliiviõli
2 sl heledat sojakastet
1-2 tl cayenne pipart (olenevalt, kui tulist liha soovite)
kimbuke tüümiani, peeneks hakituna


Sega marinaadi ained omavahel. Lõika kalkunifilee u 1-2cm viiludeks ning pista lihatükid marinaad. Lõika sellerid 10 cm juppideks ning pista need samuti liha juurde. Sega kätega, et kõik saaks marinaadiga kaetud. Sulge kaanega ning lase lihal üleöö maitsestuda. Vahetult enne grillimist maitsesta lihad kergelt soolaga ning küpseta grillil valmis.

Liha jäi mahlane ning erinevad maitseained andsid lihale hõrgu, kuid samas veidi karamellise maitse. See retsept läheb meil veel ka talvel käiku :)

teisipäev, 16. detsember 2014

Mure õuna-kaerapirukas

Hea on ennast olemasolevast keskkonnast lahti kiskuda ja õue tuulutama viia. Käisime tähtpäeva tähistamas Barcelonas ning sealne +17 kraadi vs meie +1 kraadi juures oli energiat andev ja patareisid laadiv. Viimasel õhtul lubasime endale suurepärase liharestorani roogade maitsmist. Lihad olid hästi küpsetatud ja mõnusalt mahlased. Desserti enam suurt nautida ei jaksanud, sest kõht oli oma koorma juba saanud.

Koju jõudes jätkasin abikaasa üllatamist vaatamata sellele, et tähtpäev oli juba eilsesse päeva jäänud. Valmistasin talle ta tänase päeva ühe lemmikuima koogi. Retsept pärineb raamatust "100 kooki".

Sõbranna valmistas mõni aeg tagasi sama koogi ning ta tunnistas, et külalised, kes väga kookidest lugu ei pea, kiitsid selle hõrkust ja mahlakust taevani :)

Koostis:
Põhi:
100 g võid
0,5 dl suhkrut
2,5 dl nisujahu

Täidis:
4-5 keskmise suurusega haput õuna
1,5 dl fariinisuhkrut
75 g + 1 sl võid
2 muna
1 dl kaerahelbeid
0,5 sl jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Serveerimiseks:
vanillikaste või -jäätist.

Valmistusaeg: 20 minutit + küpsetamiseks 45 minutit

Põhja valmistamiseks sega toasoe või, suhkur ja jahu ühtlaseks taignaks. Suru 26 cm läbimõõduga võitatud koogivormi põhja ja äärtele. Sulata pannil 1 sl võid. Koori õunad, puhasta südamikest ja lõika sektoriteks. Sega õunatükid sulavõiga, lisa 0,5 dl fariinisuhkrut ja kuumuta 5 minutit. Vala segu taignale. Vahusta täidise jaoks 75 g toasooja võid koos 1 dl fariinisuhkruga.

Lisa munad, kaerahelbed ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Tõsta täidis õunte peale. Küpseta 175 kraadises ahjus 45 minutit. Lase koogil jahtuda. Serveeri pisut jahtunult koos külma vanillikastme või -jäätisega.

Tervislik ahjupirukas kalkuniga

Kuna talv on kohe kohe kalendri järgi saabumas, siis tuleb see vast sissekodeeritud instinktist, et inimene hakkab rohkem toitu tarbima. Abikaasa on mõned korrad kaalule oma jalataldu näidanud ja kaal sellepeale pole mitte just meeldivalt reageerinud :) Sain siis ülesande - teha tervislikke toite, kuid liha peab see ka sisaldama. Päris keeruliselt kõlas see mulle. Võin teha erinevaid toite (üks mu lemmikuid Kitcheree), kuid need kõik ju lihata.

Võtsin siis appi interneti avarused ja sealt leidsingi alloleva retsepti. Olen väga tänulik Rannamõisa ekspertidele. Nende retsepte pean tahes-tahtmata siin esile tooma ka edaspidi. Ja kuna kalkuniliha olin hulgim Eestist kaasa ostnud, siis tundus see just see õige leid olevat.

Koostis:
700 g Rannamõisa jahutatud kalkuni rinnafileed
100 g külmutatud spinatit
4 muna
100 g täisterakaerahelbed
2 küüslauguküünt
meresoola, pipart
võid

1,5dl vahukoort


Purusta blenderiga kaerahelbed, küüslauk ja spinat. Algses retseptis on küll öeldud, et tuleks kalkuni rinnafilee võimalikult väikesteks tükkideks tükeldada, kuid mina blenderdasin isegi ka liha. Päris üllatav kogemus - hakkliha masinat ei ole meie perre küll vaja :) Lisa liha eelnevale segule ning lisa ka munad ja vahukoor (viimase võib ka lisamata jätta. Mul käsi hirmsasti sügeles, et natuke koort vormi taignasse lisada.), maitsesta ja sega kõik ühtlaselt kokku.
Määri küpsetusvorm (26 cm läbimõõduga) võiga ning vala segu küpsetusplaadile. Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta 40 minutit.
Abikaasa oli meeldivalt üllatunud, kui kerge see vormiroog kõhule tundus. Muidugi - ega ma teda päris koostisainete üksikasjadest ka ei valgustanud. Oluline õppetund - las saab maitse suhu ja mõmiseb mõnust ning alles siis võib rääkida liha armastavale inimesele, millest ta toit koosneb :)

teisipäev, 2. detsember 2014

Greibi ja avokaadosalat

Tegemist salatiga, mida armastan teha mõne soolase piruka kõrvale. Värske, kerge ja maitsev!

Koostis kahele:
1 roosa greip
1 küps avokaado
1/4 tl purustatud tšillit
peotäis rukolalehti
1 sl seemnesegu (kõrvitsa-, päevalille- jm seemned)

Lõika greibi alumine ja ülemine osa ära ning lõika noaga laiade ribadena ülalt alla nii koor kui ka valge kiht selle all. Lõika viljaliha valgete membraanide vahelt sektoritena välja, tehes seda salatikausi kohal. Pigista membraanidesse jäänud mahl ka kaussi. Poolita avokaadod, koori ning tükelda avokaado. Puista kaussi seemned, tšilli ning rukola ning sega salat kergelt läbi ning serveeri koheselt.

Pavlova kook laimikreemi ja marjadega

Käisin hiljuti ühel koosviibimisel, kus mul oli suur au maitsta Pavlova kooki. Oi kui imeliselt hea see oli! Ma ei suutnud vastu panna, et haarata veel üks tükike. Sellest hetkest sain kinnisidee, et ma pean seda ise kodus katsetama. Ja eile oli see tähtis päev meie kodus, kus toimus esimene Pavlova koogi valmistamine. Retsepti leidsin Kristel Vokk blogist, mida suurima hea meelega Teiega jagan. Vähendasin küll põhja valmistamiseks suhkru kogust, kuid see ma leian, tegi koogi veelgi paremaks :)

Koostis:
Põhi:
6 munavalget
näpuotsatäis soola
270 g tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 tl tärklist (või 3 tl maisitärklist)
2 tl valget veiniäädikat





Vahele laimivõie:
70 g võid
1 laimi koor
3 laimi mahl
6 munakollast või 3 muna
1 dl suhkrut






Täidis:
2 dl vahukoort
200 g toorjuustu
2 sl suhkrut
vaniljesuhkrut

Peale:
maasikaid, põldmarju, mustikaid

Kuumuta ahi 160 kraadini. Joonista küpsetuspaberile 28cm läbimõõduga ring. Tõsta paber ahjuplaadile. Vahusta munavalged vähese soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa suhkur, soovitavalt kahes osas ning vahusta kuni valmib tugev läikiv vaht. Puista vahule peale tärklis ja veiniäädikas ning sega korralikult, kuid ettevaatlikult läbi. Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud ringi keskele, jättes servad kõrgemaks ja keskelt madalamaks. Pane ahju ning alanda ahju kuumus 110 kraadini. Küpseta 1h 20min (tegin küll 1h 30 min, kuid kippus mõranema peale valmimist), või kui küpsetusaja möödudes beseele koputades ei tundu see kuivanud ja krõbe, jätka veel pisut küpsetamist.

Ajal, mil Pavlova ahjus küpseb, saad valmistada laimivõide. Ma kaalusin seda retsepti vaadates, kas ikka teen seda. Aga samas oli põhja valmistamisest 6 munakollast üle, miks ka mitte siis. Ja tulemus sai üli hea.
Sega kokku toasoe või, laimikoor ja suhkur. Vahusta kergelt vahule. Lisa juurde munakollased ning vahusta ühtlaseks. Sega hulka laimimahl ning kuumuta keskmisest madalalamal kuumusel segu paksenemiseni. Jälgi hoolikalt, et segu ei läheks keema, vajadusel alanda kuumust või tõsta pott mõneks hetkeks tulelt. Kuumuta pidevalt segades umbes 10 minutit. Jahuta ning säilita õhukindlas anumas külmkapis. Tavalises külmkapis peaks võie säilima umbes 2 nädalat.

Kui Pavlova on valmis, keera ahju kuumus kinni ning jäta ahjuuks irvakile ning lase koogil ahjus täielikult maha jahtuda. Tõsta Pavlova serveerimisalusele ning enne serveerimist valmista täidis.
Täidise jaoks vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja vaniljesuhkur. Sega ühtlaseks toasooja toorjuustuga.

Kata Pavlova rohke laimivõidega ning tõsta vahukoore-toorjuustukreem omakorda laimivõidele ning kata ohtralt maasikate, põldmarjade ja mustikatega. Võid muidugi kasutada ka teisi marju.

Mmm - see kook viib keele alla! Laimivõiet panen järgmine kord rohkem sinna vahele ja vähem külmikusse purki :) Aga hetkel sobib ka lusikatäis laimivõiet kaunistusena koogi kõrvale taldrikule või otse purgist suhu - ja veel kord - mmm :)

Kana tortillad

Eile otsustasin teha suhteliselt kiire ja kerge õhtusöögi, sest magustoiduks oli midagi väga maitsvat ja rammusat tulemas. Sellest järgmises postituses.
Tortilla idee tuli väga lihtsalt - poes lihtsalt müüdi pehmeid tortillasid ülihea hinnaga - 5 SEK/pk.

Koostis:
300g kanafileed
8 pehmet väikest tortillat
1 marineeritud kurk
peotäis jääsalatit
2 kirsstomatit
1/4 kollast paprikat
1 purk Santa Maria Cheddar juustu kastet
1 pk Santa Maria vokikastet Phad Thai

Tükelda kana ja prae keskmisel kuumusel, kuniks pruunistuvad. Vala lihale peale vokikaste ning kuumuta 5 min keskmisest madalamal temperatuuril. Pruunista kergelt teisel pannil tortillad (väldi üleküpsetamist, sest muidu kaob nende elastsus ja ei saa rulli keerata). Samal ajal soojenda potis Cheddar juustu kaste. Tõsta tortillad lauale ja määri need sooja Cheddar juustu kastmega ning puista võrdses koguses iga tortilla peale ka teised toitained.
Keera rulli ning asu aga usinasti sööma :) Mu kallis abikaasa kommenteeris vaid üht: "Nii väikesed tortillad" ning pistis suisa 5 tk kinni :)