laupäev, 30. jaanuar 2016

Lihaseljanka

Aasta siis oli vist 2005, kui ma viimati seljankat tegin :) Sel ajal sõbrad lausa nõudsid, et ma nädalavahetustel peale mõnda üritust järgmisel hommikul oma maitsvat suppi pakuksin. Peale seda aega vähenes mul lihaisu ning polnud suurt vajadust seda suppi teha enda pärast. Kuna abikaasa on suur lihaarmastaja, kuid mitte nii suur supisööja, siis otsustasin, et astun selle sammu ja vaatan, kas mees sööb või ei söö.

Oi, muidugi ju sõi ja kiitis takka ka veel. Miks ei peaks üks lihaarmastajast mees suppi sööma, kui peamine komponent ongi liha ja seda supis tervelt 1 kilo :) Ise ka sõin ja tundsin rõõmu, et lihaseljanka tegemisoskus veel käpas on. 

Koostis:
1 kg liha (kasutasin abaliha)
1,5-2 l vett
300 g sinki (viinerit või vorsti)
2 sibulat
4 hapukurki
4-5 spl tükeldatud oliive
2 sl võid
400 g tomatipastat
3 spl tomatipüreed
hapukoort
soola, pipart, tilli
mõned sidruniviilud
5 terapipart
2 loorberilehte

Liha keedetakse, pannes see külma veega täidetud potti. Eemalda vaht, mis keemisel tekib. Kui vahtu enam ei teki, lisa loorberilehed ja terapiprad. Ma panin ka ühe koorimata sibula lihapotti - see muidugi vabatahtlik :) Keeda liha nii kaua, kuniks see on pehme. Ma keetsin 1kg lihatükki väga madalal temperatuuril nii 3,5-4h. 

Sibulad tükeldatakse ja hautatakse võis, lisatakse tomatipasta ja -püree (see annab veidi teravama tomati maitse) ning jätkatakse kuumutamist 5-6 min. Hapukurk tükeldatakse. Lihaleem kurnatakse ja aetakse uuesti keema. Liha ja sink lõigatakse väikesteks tükikesteks, pannakse keeva leemesse koos sibulate, hapukurgi ja oliividega. Lisatakse pipar ja sool ning keedetakse 15-20 min. 

Serveeri sidruniviilu, hapukoore ja maitserohelisega.




esmaspäev, 25. jaanuar 2016

Kanakoivad seene-apelsinikastmes

Täna õhtuks valmis lihtne ja maitsev õhtusöök, mille retsept pärineb raamatust "Pereköögi kokaraamat". Veidi muutsin koguseid, kuid usun, et see tegi roa veelgi paremaks :) Apelsinimahl ja -koor ning tšilli lisab kastmele kerge tsitruselise ja samas ka mõnusalt terava maitse.

Koostis 3-le:
1 suurem sibul
6 kana poolkoiba
1 sl jahu + 1 tl soola + 0,5 tl pipart
3 dl köögivilja- või kanapuljongit
2 apelsinist pressitud mahl
1 apelsini riivitud koor
3 sl tšillikastet
250 g šampinjone
õli praadimiseks
hakitud peterselli kaunistamiseks

Aja pannil õli kuumaks, lisa tükeldatud sibulad ja prae väikesel kuumusel 10 minutit. Tõsta seejärel pannilt. Sega jahu soola ja pipraga ning paneeri selles poolkoivad. Kuumuta pannil taas õli ja pruunista koivad, tõsta seejärel potti. Lisa potti puljong, praetud sibul, apelsinimahl ja -koor ning tšillikaste. Lase keema tõsta ja hauta madalal temperatuuril kaane all 25 minutit. Sega hulka viilutatud šampinjonid ning jätka hautamist nii 15 minutit. Vahetult enne serveerimist riputa peale hakitud petersell.

Serveeri keedetud riisi või kartuliga. 

pühapäev, 24. jaanuar 2016

Hakklihakaste

Hakklihakastmeid on võimalik teha mitmel erineval moel. Olen seni kasutanud vorstikastme retsepti põhja ja see on iga kell kindla peale minek. Täna oli tahtmine eksperimenteerida ning tulemus oli suurepärane.

Koostis 3-le:
300 g kana- vm hakkliha
1 sibul
2 küüslauguküünt
5 spl tomatipastat
1 dl rõõskkoort
5 dl vett
1 spl jahu
soola, pipart, muskaati
võid praadimiseks

Pruunista pannil hakkliha ja hakitud sibul. Lisa purustatud küüslauguküüs ja raputa peale jahu. Sega korralikult läbi ja lisa tomatipasta, rõõskkoor ja vesi. Lase madalal temperatuuril keema tõusta ja hauta nii 7-10 minutit. Maitsesta soola ja pipra ning soovi korral muskaatpulbriga.


Saia-munaroog

Abikaasa armastab endale nädalavahetustel soojasid saiu küpsetada võileiva grilliga. Täna tegin pea samadest koostisainetest hommikusöögi aga panni peal ja sai teine väga toitev ja maitsev. Saia-munaroog on väga toitev ja kõht täitub kiiresti. Retsept ise pärineb ilmselt 80 aastatest, sest olen selle kuskilt välja lõiganud ja oma selleaja kokaraamatusse kleepinud. Üldse on see väike märkmik palju huvitavaid retsepte täis, mida tänapäeval väga teinud ei ole. Ehk iga asi siis omal ajal :)

Koostis 4-le:
200 g saiaviile
2 klaas piima
3-4 muna
soola
maitsetaimi
100 g pekki või sinki
50 g riivjuustu (soovi korral)

Sai leotatakse piimas pehmeks, klopitakse muna ja maitsetaimedega, maitsestatakse soolaga. Väikesteks kuubikuteks lõigatud pekk või sink praetakse pannil, saia-munasegu valatakse juurde ja kuumuatatakse nõrgas kuumuses aeg-ajalt segades, kuni muna on hüübinud. 

Süüakse hommikusöögiks või antakse kohe lauale, lisandiks kartulid ja kurgi-, porgandi- või kaalikasalat.


kolmapäev, 20. jaanuar 2016

Parim suussulav juustukook

Uusaasta ööl leppisime sõbrannaga kokku, et jaanuari teeme magusavabaks kuuks. See õnnestus kuni tänase päevani, mil sõbrannal on sünnipäev :) Kui mingi keeld on peale pandud, siis loomulikult on isu just kõige suurem. Igatahes otsustasin ma, et kuna on sõbranna sünnipäev, siis teen ma sel tähtsa päeva puhul ühe korraliku koheva ja suussulava juustukoogi. Mõeldud - tehtud! 

Nüüd, kus ma seda kooki söön, ei saa ma aru, miks ma aastaid seda kooki teinud ei ole. Viimasest korrast on ikka liiga palju aega möödas. Tänaseks on maitsemeeled jälle erksaks tehtud ning see kook on jätkuvalt mu toplistis :)

Koostis:
Põhi:
120 g Digestive küpsiseid
1 spl suhkrut
1 spl sulavõid

Kate:
800 g toorjuustu
180 g suhkrut
1 spl jahu
4 muna
2,5-3 dl hapukoort
1 tl vanillipulbrit

Glasuur:
0,5 dl rõõskkoort
50 g tumedat šokolaadi

Purusta küpsised ja sega suhkru ning võiga. Vooderda 22 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning suru küpsise mass vormipõhja.

Katte jaoks vahusta munad suhkrutega, lisa toorjuust, hapukoor ja jahu ning sega korralikult läbi. Vala see koogipõhjale ja küpseta 10 minutit 220 kraadi juures. Seejärel alanda kuumus 140 kraadi juurde ja küpseta veel 1 tund. Enne aga kui koogi ahju paned, lisa ahju ka veevann. Selle aur mõjutab koogi struktuuri ja kook on suussulav.

Kui kook on küpsenud, ava ahjuuks ja jäta kook mõneks hetkeks ahju jahtuma. Kõige parem on kook järgmisel päeval. Glasuuri tegemiseks soojenda rõõskkoor ja sulata selles šokolaad. Kui oled saanud ühtlase massi, nirista see koogile. Mul jäi seda massi ka üle ja tegin veel šokolaadililli koogile :)

Serveeri seda kas tervete maasikatega või siis mõne toormoosiga või maiusta ilma lisanditeta :D


reede, 15. jaanuar 2016

Juustu-munasalat

Kõik hiired, kes juustu armastavad, võtavad omaks ka alloleva salati, mida on ääretult lihtne valmistada ja on ka maitsev.

Koostis:
300 g riivitud juustu
1 suurem paprika
4 keedetud muna
200 g ananassi omas mahlas
300 g majoneesi
soola, pipart
maitserohelist

Pane juust kausipõhja ja peale puista tükeldatud paprika. Peenesta kahvliga keedetud munad ning puista paprika peale. Nõruta ananass, tükelda ja laota muna peale. Maitsesta majonees soola ja pipraga ning vala majonees salati peale. Torka noaga salatisse augud, et kaste paremini sisse imbuks. Siinjuures pean märkima, et Hellmannsi majonees jääb antud salati jaoks liiga paksuks ja ei valgu allapoole. Soovitan Hellmannsi majoneesi austajatel kasutada 150 g majoneesi ja 150 g hapukoort, see omavahel segada ja salatile valada. 

Lase üleöö külmkapis maitsestuda ning kaunista maitserohelisega. Sobib hästi sealiha kõrvale. 


Sealiha eskalopp

Viimastel nädalatel olen päris palju köögivilju tarvitanud õhtusöökide valmistamisel ja abikaasal juba "maltsast" isu täis :D Tegin talle täna siis korralikult suure prae, kus pearoll oli sealihal. Mees sõi ja nurrus :D

Koostis:
500-600 g kaelakarbonaadi
2 muna
jahu
riivsaia
3-4 dl riivitud juustu
20-30 g ananassi konservi (s.o 2 ananassi ketast)
1 sibul
0,5 tl tüümiani
3 tl majoneesi
soola, pipart
näpuotsatäis tšillipulbrit
võid praadimiseks


Lõika kaelakarbonaadist 0,5-1 cm paksused tükid ning vasarda õhemaks ja muredamaks. Paneeri jahus, lahtiklopitud munas ja seejärel soola ja pipraga maitsestatud riivsaias. Prae tükke lühiajaliselt keskmisel kuumusel võis, kuniks liha saab kuldse välimuse.

Seejärel tõsta lihatükid kas ahjuvormi või -plaadile ning pane peale ananassilõik. Tükelda sibul ja sega riivitud juustu, majoneesi, tüümiani ja tšillipulbriga. Kata kõik lihatooted juustu "mütsiga" ning küpseta ahjus 160 kraadi juures nii 30 minutit.

Kõrvale sobib suurepäraselt juustu-munasalat.


esmaspäev, 11. jaanuar 2016

Lillkapsa-singivorm

Jahedad ilmad soosivad vormiroogade küpsetamist. Lillkapsa-singivorm sobib ideaalselt eraldi roana, kui ka lihatoidu kõrvale. Mina tegin allolevast kogusest 3 portsu ramekin-vormides kanaliha kõrvale. 

Koostis:
100 g lillkapsast
1 keedetud kartul
80 g taisemat sinki
2 sl majoneesi (Hellmans)
1,5 dl riivitud juustu
pipart
või

Keeda lillkapsa õisikuid soolaga maitsestatud vees nii 5 minutit. Seejärel nõruta ja sega tükeldatud kartuliga ning vala võiga määritud ramekin- või ahjuvormi. Lõika sink väikesteks tükkideks, lisa veidi pipart ja riivitud juust ning sega mass majoneesiga korralikult läbi. Kalla juustu-singisegu lillkapsa-kartulisegu peale ning küpseta 10-15 minutit 170 kraadi juures.



teisipäev, 5. jaanuar 2016

Pelmeenivorm

Pelmeenivorm on ideaalne roog pelmeeniarmastajatele (seda küll kahjuks ei ole mu abikaasa) argiõhtul söömiseks. Valmib kiiresti ja on kõhtu täitev.

Koostis kolmele:
400 g pelmeene
1 sibul
1 paprika
2 spl hapukoort
3 muna
2 dl piima
50 g riivjuustu
0,5 tl tüümiani
soola, pipart
võid

Pane külmutatud pelmeenid võiga määritud ahjuvormi. Prae mõni minut võiga määritud pannil paprika ribad ja tükeldatud sibul ning vala pelmeenide peale. Maitsesta vormiroog tüümiani, soola ja pipraga. Klopi munad hapukoore ja piimaga korralikult läbi ning vala pelmeenidele. Kõige viimasena riputa peale riivjuust ja küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit.

laupäev, 2. jaanuar 2016

Röstitud bataat ehk maguskartul

Kunagi ei pidanud ma maguskartulist lugu. Ilmselt valmistasin sellest roa valesti ja tundus kuidagi võõras. Alles hiljuti pakuti ühes restoranis toidu kõrvale röstitud bataati ja see oli ülivõrdes hea. Täna õhtusöögiks tegin lihtsaid hakk-kotlette ja kõrvale otsustasin ka pakkuda röstitud maguskartulit. Tulemus oli suurepärane! Kui mees kiidab, siis võib ka järgmisel korral teha :)

Bataati ehk maguskartulit soovitatakse süüa seedeprobleemidega inimestel. Hiina meditsiinis on bataadile omistatud maagilisi raviomadusi paljude haiguste puhul. Bataati soovitatakse süüa ka juusteprobleemide puhul, kuna sisaldab suures koguses beeta karotiini, mis on abiks väljalangevate ja katkiste juuste korral. Bataadis leidub ka rohkesti A-vitamiini, rauda jt tervisele vajalikke aineid.

Koostis kahele:
2 suuremat bataati
2,5 spl õli või sulatatud kookosrasva
0,5 tl tüümiani
veidi soola
näpuotsatäis chilli pulbrit
veidi vürtsköömneid

või 
2 suuremat bataati
2,5 spl õli või sulatatud kookosrasva
0,5 tl kaneeli
veidi soola


Sel korral tegin esimese variandi järgi, kuna see annab mõnusa vürtsisuse kartulile.

Kuumuta ahi 190 kraadini. Pese bataadid (koorima ei pea) ning lõika pikuti umbes 5 mm kangideks. Pane kaussi õli ja maitseained ning sega korralikult. Lisa lõigatud kartulid ja sega taas korralikult läbi, et kõik kartulid saaksid maitseainetega ühtlaselt kaetud. 

Laota maguskartul küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 30-40 minutit, kuni kartul on servadest veidi pruunistunud ja pehme. Nii 1-2 korda pööra kartuleid küpsemise käigus.