laupäev, 21. november 2015

Kanafilee peekonimantlis

Olen siiani olnud suht vanamoeline ja peekonit vaid hommikusöögiks praemuna kõrvale pakkunud. :) Täna õhtusöögiks valmistasin midagi palju maitsvamat - ei saa ju unustada, et alles oli Meestepäev ja mees armastab liha. Kanafilee mässituna peekonisse valmis kiiresti, nii 45-50 minutiga, sõltudes, kui kiiresti kanafileed rulli keerata. 

Kuna oleme mehega planeerinud peale õhtusööki koduselt õdusa filmiõhtu kasuks (see sisaldab alati erinevate snäkkide valikut), siis sai liha kõrvale vaid salatit söödud. Iseenesest sobib koorekaste ideaalselt riisiga.

Koostis:
500-600 g kanafileed
300 g peekoniribasid
125 g tükeldatud mozzarellat
2 dl rõõskakoort
pool suvikõrvitsat
soola, pipart
2 spl võid praadimiseks

Tambi fileetükid õhukeseks. Riputa peale pipart ja veidi soola ning tükeldatud mozzarellat. Keera filee rulli ja rulli omakorda peekon kanafilee ümber, nii ühtepidi (pikuti) kui ka teistpidi (laiuti), et kanafilee oleks kenasti peekonisse mässitud. Alternatiiv: pane kanafilee peekoniribale, täida filee juustu ja vähesel määral maitseainetega ning rulli filee koos peekoniga juba palliks. Pärast keera üks peekoniriba veel teistpidi üle, et kanafilee kuskilt välja ei piiluks. Peekoni kinnitamiseks kasuta hambatikke. 

Seejärel prae saadud pallikesed võitatud pannil kuniks peekon on pruunistunud. Lao rullid võiga määritud ahjuvormi, lisa rõõskkoor ja suvikõrvitsa sektorid ning küpseta 190 kraadises ahjus nii 30 minutit.

Enne serveerimist eemalda hambatikud :)




Juustuga täidetud õhukesed pannkoogid

Nädalavahetuse hommikud on kujunenud meil kodus võistluseks. Kes enne jõuab küsida: "Mis sa hommikusöögiks pakud?", siis vastaja peab laua katma. Mu usin abikaasa oli kaval, esitas küsimuse nii vara hommikul, kui ma ei osanud veel söögile mõeldagi :) Mis seal ikka, köögis toimetamine mulle meeldib (ilmselt mingil määral ka mu kallikesele, kes aitas kenasti juustu riivida) ja miks mitte valmistada mõnusaid täidetud pannkooke juustu ja vähese vorstiga. 

Ai kui head need said! Klaasiga külma piima ka kõrvale ja mida sa hing veel oskad päikesepaistelisel laupäevahommikul tahta :)


Koostis:
4 dl piima
2 muna
2 dl jahu
0,25 tl soola
2 sl sulavõid
150 g riivitud juustu
75 g tükeldatud vorsti
3 sl majoneesi

Sega nisujahu soola ja 2 dl piimaga ning pidevalt segades lisa ülejäänud piim, munad ja sulavõi. Sega juust, vorst ja majonees omavahel. Pane pannile tükike võid ja valmista ülepannipannkoogid. Kui üks pool on küpsenud ja koogi ümber keerad, lisa küpsenud poolele juustuvorsti segu nii, et see kataks poolt pannkooki. Siis tõsta täitmata pool täidisega täidetud pannkoogi peale ja see veel omakorda tõsta pooleks ning küpseta minutike mõlemalt poolt, et juust saaks kenasti sulada.




neljapäev, 19. november 2015

Kräsupea kook

Nädalake pole midagi kodus küpsetanud, aeg on end parandada, veelgi enam, kui täna on Meestepäev. :) Kräsupea on olnud üks mu lemmikuid, kuid alati olen selle valmiskujul poest ostnud. Viimasest ostmiskorrast on ka päris pikk aeg möödas, sest kooki süües avastasin, et sinna oli lisatud kirsse, mis mulle kookide sees absoluutselt ei maitse. Nüüd oli siis aeg esimest korda asi käsile võtta nagu paljude muude roogade puhulgi ja üks mahlane kräsupea ise valmis küpsetada. Põnev, elu on ju üks vahva seiklus :)

Koostis:
Hele biskviit:
2 muna
150 g suhkrut
1,5 tl vaniljesuhkrut
195 g jahu
1 tl söögisoodat
200 g hapukoort


Tume biskviit:
1 muna
75 g suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
100 g jahu
0,5 tl söögisoodat
100 g hapukoort
2 spl kakaod

Täidis:
900 g hapukoort
130 g suhkrut
0,25 tl vanillipulbrit
4 küpset purustatud banaani
peotäis kookoshelbeid
klaas sooja kakaod

Glasuur:
100 g tumedat šokolaadi
1 dl rõõskakoort

Kaunistamiseks:
granaatõuna seemneid või maasikaid

Heleda biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa hapukoor, omavahel segatud jahu ja sooda ning sega ühtlaseks. Vala taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes 20 minutit või kuni kooki pistetud tikk jääb puhtaks.

Tumeda biskviidi jaoks vahusta muna suhkruga heledaks vahuks, lisa hapukoor, omavahel segatud jahu, sooda ja kakao ning sega ühtlaseks. Valmis taigen vala ümmargusse koogivormi (24-26 cm) ja küpseta eelkuumutatud 180-kraadises ahjus umbes 15-20 minutit.

Jahtunud hele koogipõhi lõika kuubikuteks ja sega hapukoore-suhkruseguga. Jahtunud tume koogipõhi immuta kakaoga ning kata püreestatud banaanimassiga. Sellele puista peale kookoshelbeid ning see kata omakorda biskviidikuubikute-hapukoore seguga.

Glasuuri tegemiseks kuumuta rõõskkoor ja sulata selles šokolaad. Sega pidevalt. Glasuur vala koogile ning puista omakorda üle granaatõunaseemnetega. Lase külmikus öökene seista ja maiusta juba järgmisel päeval.

esmaspäev, 16. november 2015

Kalkuni-juustuvorm

Argipäevasteks õhtusöökideks sobivad vast igas peres road, mis valmivad kiiresti. Alloleva valmistamine võtab aega nii 40 minutit ja nii valmibki mõnusalt juustune kalkunivorm.

Koostis:
600 g kalkunifileed
0,5 suvikõrvitsat

Kaste:
3 dl piima
2 sl jahu
200 g riivitud juustu
0,5 tl soola
0,25 tl karrit
0,5 tl musta pipart
võid või õli
soovi korral tilli


Tükelda kalkunifilee ja pruunista pannil võis või õlis ning maitsesta kergelt soola ja pipraga. Tõsta kalkunitükid võitatud vormi. Kastme valmistamiseks sega potis piim ja jahu ning kuumuta kogu aeg segades keemiseni. Seejärel tõsta pott tulelt, lisa maitseained (sool, pipar, karri) ja juust. Sega läbi. Viiluta suvikõrvits ja laota see kalkuni peale. Seejärel vala kaste vormi, riputa peale tilli ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 30 min.

Serveeri riisi või näiteks kartulipudruga.



neljapäev, 12. november 2015

Maitsev seapraad

Minu esimene katsetus ahjus seapraadi valmistada õnnestus ideaalselt hästi - seda endalegi üllatusena :) Liha jäi väga hea maitsestusega ja pehme. Seega tasub seda jõulude ajal täiesti julgelt valmistada ning külalistelegi pakkuda. 
Liha küpsemisaeg on küll pikk, kuid see ei takista midagi muud tegemast, sest liha ei ole vaja jälgida. See valmib madalal temperatuuril puljongis kenasti küpseks.

Koostis
1 kg sea abaliha
0,5 spl köömneid
0,5 spl meresoola
1 tl musta pipart
0,5 tl tšillipipart
3 küüslauguküünt
1 suurem sibul
0,5 klaasi puljongit
soovi korral lisada porgandit, tüümiani või rosmariini

Lõika kamarapoolele terava noaga piki- ja ristilõiked (umbes sentimeetri sügavuselt), et kamarale tekiksid ruudukesed. Hõõru liha maitseainetega kokku ja lase vähemalt pool tundi toatemperatuuril maitsestuda. Kuumuta ahi 210 kraadini. Tükelda sibul (soovi korral ka porgand) ja pruunista õrnalt õliga kaetud pannil, lisa puljong. Tõsta liha kaanega suletavasse ahjupotti nahk ja rasv pealpool (rasv sulab ja imbub nii lihasse) ning vala peale puljong sibulaga. Pista kamara vahele küüslauguküüned ja soovi korral maitseroheline. 

Pane liha 210 kraadisesse ahju ja küpseta 30 minutit. Keera ahi 160°C peale ja küpseta liha seni, kuni liha tuleb kondi küljest kergelt lahti ja lihakiud eralduvad üksteisest kahvliga tõmmates. 1 kg tüki puhul kulub selleks 160-kraadises ahjus aega umbes 2h 15 minutit. Suuremat tükki küpsetades varu aega üle viie tunni. 

Küpsemise lõpus võta vormilt kaas, keera ahju kuumus 200°C peale ning lase kamaral krõbedaks küpseda, umbes 20-25 minutit.

Lõpuks tõsta praad ahjust välja, kata fooliumiga ja lase umbes 20 minutit järelküpseda.

kolmapäev, 4. november 2015

Mahlane õunakook pähklite ja iirisega

Ei suutnud lubadusest kinni pidada, et ühe nädala jätan küpsetamises vahele :) Viimased õunad said puu otsast alla toodud ja terve kotitäis ootab nüüd nosimist. Mis seal ikka, tuleb uus kook ahju pista.
Allolev kook on väga mahlane ja maitsev. Sõin ühe tüki ära ja juba märkamatult olin teise tüki kallal :)

Koostis:
Põhi:
200 g toasooja võid
1 dl suhkrut
2 muna
1,5 dl kartulijahu
1,5 spl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl vanillisuhkrut
2 dl hapukoort

Kate:
ca 500 g puhastatud õunu
75 g tükeldatud iiriskomme
40 g purustatud sarapuupähkleid
1 tl suhkrut
1 tl kaneeli

Vahusta või korralikult suhkru ja vanillisuhkruga ning lisa ükshaaval munad ning ka hapukoor. Sega omavahel jahud ja küpsetuspulber ning lisa see vahustatud massile.
Määri koogivorm võiga või kata nii 20 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga ning kalla taigen vormi.
Sega omavahel puhastatud, tükeldatud õunad hakitud iiriskommide ja sarapuupähklitega ning vala see taignale peale. Sega omavahel suhkur ja kaneel ning riputa see kõige viimasena koogile. Küpseta 190 kraadises ahjus 35 minutit.