kolmapäev, 10. veebruar 2021

Ülepanni pannkook


Koostsis:

3 dl piima
2 muna
2 spl suhkrut
2 dl jahu
0,25 tl soola
2 sl sulavõid

Sega nisujahu soola ja 2 dl piimaga ning pidevalt segades lisa ülejäänud piim, eelnevalt vahule klopitud munad suhkruga ning sulavõi. Pane pannile tükike võid ja valmista ülepannipannkoogid. 


Lõhesupp

 Külmade ilmadega olen ma suur supisõber, kuid endalegi teadmata, ei ole ma kordagi kalast suppi teinud. See otsus muutus päeval, mil laps lasteaiast koju tulles teatas, et neile pakuti nii head kalasuppi :) Mõeldud - tehtud.

Koostis:

400-500g tükeldatud lõhet

1 suurem kartul

2 keskmist porgandit

1 sibul

0,5 dl kinoa

2 loorberilehte

soola, pipart

1 l vett või kalapuljongit

tilli

Keeda vesi, lisa tükeldatud kartul, porgand ning kinoa. Lisa loorberilehed, sool, pipar. Keeda kuniks köögivili on enam-vähem pehme ja lisa kala tükid. Lase veel veidi podiseda. Maitsesta tilliga.

neljapäev, 31. detsember 2020

Granola ehk kodune krõbe müsli

 Mõned aastad tagasi, nii 5 kui aus olla, tegin oma esimese müsli ja olin väga rahul oma tulemusega. Tänaseks on maitse-eelistused veidi muutunud ja seetõttu olen muutnud ka retsepti. Ei mingit pottidega ja pliidi peal mässamist :) Saab ka palju hõlpsamalt tehtud ja milline maitse on sel ahjus küpsenud müslil - granolal ... taevalik.

Koostis:

500 gr kaerahelbeid

250 gr Premium Pähklite segu

50 gr seedermänniseemneid

3 spl linaseemneid

3 spl seesamiseemneid

1 spl kaneeli

0,5 tl meresoola

0,4 dl oliivöli

1 tl vaniljesuhkrut

6 spl mett

30 gr kuivatatud goji marju

Purusta pählid sobivateks suurusteks ning sega kõik kuivained suuremas anumas. Seejärel lisa õli ja mesi ning sega hoolikalt kõik läbi.

Laota ühtlaselt ahjuplaadile laiali ja küpseta 150 kraadides ahjus 20 min. Sega müslit ja küpseta 140 kraadises ahjus veel 20-30 minutit, kuniks müsli on muutunud kuldpruuniks. Võta ahjust välja ja lase nii 45 min jahtuda. Mulle meeldib, kui müsli on tükkis, seega ma vajutan müsli lusikaga ühtlaseks ning peale jahtumist tuleb granola tükkideks murda.  Lisa jahtunud müslile kuivatatud goji jm marjad, sokolaadi nööpe või mis iganes hing veel ihkab.

Säilita müslit õhukindlas anumas toa temperatuuril kuni 2 nädalat, kuid  ma usun, et see pannakse loetud päevadega nahka :D

kolmapäev, 30. detsember 2020

Ahjuliha kapsaga

 Sel korra tegin sealiha kapsaga ja tulemus taas suurepäraselt mahlane. Liha lagunes kenasti lahti :)

Koostis:


1,5kg sea abaliha

0,5kg hapukapsas

soola, suhkrut, pipart

0,5-1 dl vett

Liha maitsestada enne ahju panemist, st hõõruda liha soola ja pipraga kenasti kokku. Pane ahjuvormi kapsas, maitsesta soola ja suhkruga, seejärel aseta liha kaanega suletavasse ahjupotti nahk üleval pool ning lisa vesi.

Küpseta nii 4h 160 kraadises ahjus kuniks liha tuleb kondi küljest kergelt lahti. Ahjust välja võttes lase lihal kaane all nii 10 minutit "rahuneda" :)


teisipäev, 8. detsember 2020

Ahjuliha

 Sealiha on meie menüüst ikka väga pikalt eemal olnud ja ehk seetõttu oligi isu notsu järgi  nii suur. Kui juba liha teha, siis ikka nii, et see oleks ülimalt pehme ja mahlane.

Koostis:


1,5kg sea abaliha

1 suurem sibul

2-3 küüslauguküünt

soola, pipart

2 dl vett

Liha maitsestada enne ahju panemist, st hõõruda liha soola ja pipraga kenasti kokku. Aseta liha kaanega suletavasse ahjupotti nahk üleval pool, lisa potti poolitatud sibul, puhastatud küüslauguküüned ning vesi.

Küpseta nii 4h 160 kraadises ahjus kuniks liha tuleb kondi küljest kergelt lahti. Ahjust välja võttes lase lihal kaane all nii 10 minutit "rahuneda": :)


kolmapäev, 10. juuni 2020

Tõeliselt imelihte rabarberikook

Vot see on alles leid Toidutare retseptikogumist. See kook on nii kerge ja ülimalt maitsev ning söödud sai see rutem, kui planeeritud oli.

Koostis:
PÕHI
5 tk Muna
4 sl Suhkur
4 sl Nisujahu

VAHEKIHT
5 tk Munakollane
400 g Hapukoor
5 sl Suhkur
1 sl Tärklis
500 g Rabarber

KATE
5 tk Munavalge
4 sl Suhkur


1. Vahusta põhja jaoks munakollased suhkruga ja eraldi munavalged, sega vahud kokku. Sõelu hulka jahu ning sega läbi. Tõsta tainas võiga määritud kõrgete äärtega ahjuvormi (nt 35 x 22 cm). Küpseta ahjus 200° juures 15 minutit. Ma kasutasin 28cm läbimõõduga ümarat vormi ja see jäi väikeseks sellele koogile! Parem on kasutada tõesti neljakandilist.
2. Sega samal ajal vahekihi munakollased hapukoore, suhkru ja tärklisega. Tükelda rabarberid ja kalla peale hapukoorekaste, sega ühtlaseks.
3. Võta pruunistunud põhi ahjust, laota rabarberisegu peale ning küpseta veel 15 minutit.
4. Vahusta katte tarvis viis allesjäänud munavalget suhkruga.
5. Kui rabarberikaste on koogi peal kalgendunud, võta kook ahjust välja ja kata munavalgevahuga. Küpseta 10 minutit, kuni vaht on pruunikas. Tõsta jahtuma.


neljapäev, 7. mai 2020

Grillitud hiidkrevetid

Ma ei ole väga suur krevettide austaja olnud erinevalt härrast ja täna ma tean miks. Ma lihtsalt ei olnud enne korralikke hiidkrevette saanud. Nüüd olen leidnud ka tarnija ning olen suur krevetisõber :)

Sel korral valmistasin marinaadi hiidkrevettidele, et neid siis järgmine päev tulel grillida.

Koostis:
1 kg puhastatud hiidkrevette
1/2 sidrunist pigistatud mahla
0,5 dl oliivõli
2 tšillikauna koos seemnetega
6 hakitud küüslauguküünt
1 sl mett
pipar
sool
suhkur

Tükelda marinaadi jaoks ained, sega omavahel ning maitsesta soola, suhkru ja pipraga. Et siis maitsete bukett oleks tasakaalus :)
Pane krevetid nõusse või kilekotti ja vala marinaadiga üle. Jäta külmikusse nii 12h.

Grilli kuumal grillil roosakaks.