pühapäev, 25. oktoober 2015

Jäätisetort "Õuna-juustu krõbedik"

Kui ma seda kooki tegema hakkasin, ei arvanud ma, et sellest kujuneb välja jäätisetort. Retsept on rootsikeelne ja puhas laiskus oli seda sõna-sõnalt ära tõlkida. Tordi tegemine on aega nõudev, kuid tulemus on seda väärt! Vanilje-iirisekaste annab mõnusa magususe tordile.

Koostis:
Põhi:
100 g toasooja võid
1/2 dl suhkrut
2 dl jahu
1 tl kaneeli

Õunatäidis:
3-4 suuremat õuna
10 g võid 
2 sl fariinisuhkrut
1 tl kaneeli

Juustutäidis:
300 g Philadelphia toorjuustu
3 munakollast
3 munavalget
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 tl kardemoni
3 dl rõõskkoort

Kaerahelbe koorik:
1/2 dl suhkrut
1 1/2 dl jahu
115 g toasoe või
2 dl kaerahelbeid
1 tl vanillisuhkrut

Vanilje-iirisekaste:
1/2 tl vanillipulbrit (või vanillikaun)
1 dl suhkrut
1 dl heledat siirupit
1 dl rõõskkoort
20 g võid

Põhja valmistamiseks sega toasoe või teiste koostisainetega korralikult läbi ja pane 30 minutiks külmikusse. Pane ahi temperatuurile 175 kraadi. Koogivormi põhi läbimõõduga nii 20 cm kata küpsetuspaberiga ning suru taigen vormi põhja. Tee kahvliga augukesed ja küpseta ahjus nii 15 minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda. Seejärel kata vormi seinad soovitavalt kilega, mida oleks kergem pärast eemaldada. Küpsetuspaberit võib ka vormi äärtesse panna, kuid on oht, et see võib koogi külge pärast jääda.

Valmista õunatäidis. Koori õunad ja eemalda südamik ning tükelda väiksemaks. Sulata pannil või ja hauta õunu nii 5 minutit. Seejärel lisa suhkur ja kaneel. Sega korralikult läbi ja lase veidi jahtuda.
Seejärel pane õunad koogivormi küpsenud põhjale.

Valmista juustutäidis. Vispelda toorjuust, munakollase ja suhkruga. Lisa vanillisuhkur ja kardemon. Vahusta rõõskkoor ja lisa toorjuustumassile. Vahusta eraldi ka munavalged ja lisa need kõige viimasena juustutäidisele. Vala täidis koogivormi õunte peale ja lase sügavkülmas vähemalt 6 tundi seista.

Valmista kaerahelbe koorik. Pane ahi temperatuurile 175 kraadi. Sega omavahel kõik ained. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala saadud mass õhukese kihina paberile laiali. Küpseta nii 15 minutit, kuniks koorik on kenasti helepruuni värvi. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.

Valmista vanilje-iirisekaste. Pane kõik ained potti ja kuumuta keskmisel kuumusel, kuniks kaste on kenasti helepruun - nii 10-15 minutit. (Kui kasutad vanillikauna, siis lõika see enne potti panemist pikuti pooleks ja eemalda seest seemned. Seejärel pane nii kaun kui seemned potti.) Sega aeg-ajalt, et põhja ei kõrbeks. Lase jahtuda (eemalda vanillikaun).

Võta tort enne serveerimist nii 15-20 minutit varem välja. Kata kaerahelbe koorikuga ning nirista viimaks peale ka vanilje-iirisekaste.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar