laupäev, 28. märts 2015

Õuna-kohupiimakringel

Kringli tegemine on tundunud mulle ühe tõsiselt keerulise protsessina. Juba see, et saada õige pärmitaigna konsistents, on nagu keemiatunnis erinevate tehete arvutamine :) Paar kuud tagasi tuli sõbranna omatehtud kringliga külla ja sealt saadud maitseelamus oli kustumatu. Kunagi on ikka ju esimene kord ja õpitakse vigadest, seega otsus oli sündinud, et teen ka ise oma esimese kringli valmis.

Eeltöö kestis paar päeva. Nimelt otsisin igalt poolt infot taigna tegemise, kringlisisu ja glasuuri valmistamise kohta. Ja nii see maitsev ja mahlane kätetöö sündiski :)

Koostis:
Eelkergitusega taigen:
30 g pärmi
2 munakollast
200 ml piima
1 tl soola
100 g suhkrut
1/2 tl kardemoni
450-500 g jahu
100 g võid
määrimiseks muna

Täidis:
5 õuna
50 g võid
1,5 dl fariinisuhkrut
2 tl kaneeli
500 g kohupiimapastat
150 g kondentspiima

Glasuur:
100 g võid
120 g suhkrut
6 spl piima
3 spl kakaod
kookoshelbeid

Selleks, et saavutada mahlane taigen, tuleb kinni pidada järgmistest põhitõdedest:
- toorained võiksid olla eelnevalt saavutanud toatemperatuuri;
- värske pärm hõõrutakse alati lahti suhkruga (1 spl), mitte ei segata veega;
- kuivained lisatakse vedelikule, mitte vastupidi. Suhkruga lahti hõõrutud pärmile lisatakse kõigepealt vedelik: muna, piim ning seejärel vähehaaval kuivained, kuni moodustub pehme tainas, mida saab sõtkuda, mis ei ole vedel ega tihke ning tuleb sõrmede ja kausi küljest lahti. Seepärast on mõistlik jahu panna vähehaaval;
- kringlitaigna kergitamisel arvesta kolme tunniga. Selle aja jooksul jõuab tainas, kus on piisavalt pärmi, mitu korda kerkida ja seda tuleb mitu korda alla sõtkuda. Mis sisuliselt tähendab, et tegemist on mitme kergitusega. Kringlitaignale ei maksa kunagi arvestada vähem kui 2 kergitust. Kerkimise ajaks puistatakse taigna peale natuke jahu;
- oluline on kringli tegemise juures seega kergituse aeg ja korrad, mitte sõtkumise aeg ja musklijõud;
- kringli täitmiseks täidisega määritakse lahti rullitud tainale paks kiht pehmet võid ja puistatakse see üle rohke täidisega.

Taigna tegemisel kõigepealt hõõru pärm lahti 1 spl täie suhkruga. Saadud pärmivedelikule lisa munakollased ja sega läbi. Lisa käesoe piim. Nüüd lisa kuivained - sool, suhkur, kardemon ning 200 g jahu. Sega läbi, lisa veel jahu, nii 200 g. Jahu lisamisel jälgi, et sellega ei liialda. Kui taigen tuleb kausi ja sõrmede küljest lahti, siis pole vaja enam lisada. Viimasena lisa taignale toasoe või ning sõtku see taignasse. Kui vaja, lisa veel natukene jahu. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav tainas.
Kata taignakauss toidukile või rätikuga ning jäta sooja kohta kerkima. Kergita siis mitmeid kordi ning sõtku paaril korral taigen uuesti alla.

Täidise tegemiseks koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sulata potis või, lisa õunatükid ning sega läbi. Lisa fariinisuhkur ja kaneel ning hauta nii 5 minutit. Tõsta tulelt ja jätta jahuma.
Võta kauss ja sega seal kokku kohupiim ja kondentspiim.

Kui taigen on nii 3 tundi kerkinud ja oled paaril korral taigent ka sõtkunud, siis on aeg taigen lahti rullida. Selleks tõsta taigen eelnevalt jahuga ülepuistatud lauale. Sõtku taignat veidi veel  ning rulli ristkülikukujuliselt laiali. Määri taigen pealt rohke võiga.
Lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kaheks või kolmeks ühesuuruseks ribaks. Igale ribale tõsta peale õunatäidis ja kohupiimakreem ning keera taigen pikkupidi rulli. Ühenda ribad otstest kergelt kokku vajutades ning punu ribadest palmik. Saadud palmik keera kas pärjaks või kringliks.
Aseta valmis kringel ahjuplaadile ning lase soojas rätiku all veel vähemalt pool tundi kerkida. Määri kringel pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 190 kraadi juures nii 30 minutit.
Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga.

Glasuuri tegemiseks pane kõik koostisosad potti ja keeda vaiksel tulel segades 10 minutit. Kui kringel on ahjust välja võetud, pane glasuur ühtlaselt peale. Peale puista veel kookoshelbeid.

Jahuta ja serveeri. Kringel on mõnusalt mahlane ja pehme ka järgmistel päevadel :)

Kuna mu esimene kringel õnnestus suurepäraselt, siis üsna pea lisandub siia ka soolane kringel :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar