esmaspäev, 25. aprill 2016

Õuna-karamelli pirukad

Jätkan magusa lainel. Sel korral valmisid õuna-karamelli pirukad Krissu kokkamised retsepti lehelt. Tegemist väga maitsvate pirukatega, mida võib kohe soojalt jäätise kõrvale kasvõi nosima hakata. Suhteliselt lihtne on neid ka teha. Algset retsepti sai veidikene mugandatud endale sobivamaks. 

Sobivad söömiseks ka järgmisel päeval, kui kõike kohe ei õnnestu nahka pista  :)

Koostis:
Karamell:
75 g suhkrut
2 suurt spl võid
0,75 dl vahukoort
0,5 tl soola

Taigen:
200 g nisujahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
100 g tükeldatud külma võid
75 g hapukoort

Õunatäidis:
1,5 suurt rohelist õuna
1 tl kaneeli
1 spl suhkrut
1 spl jahu
karamelli

Karamelli tegemiseks sulata suhkur keskmise paksusega potis. Suhkur muutub sulamisel kuldpruuniks. Ära sega, kui suhkur sulab, kui vaja liiguta/kalluta potti. Plaat võib täiskuumusel olla. Ära liiga pruuniks ka lase, et kõrbema ei hakkaks. Niikaua kui suhkur sulab, lase teises potis koor kuumaks. Kui suhkur on karamelliks muutunud, lisa või ja sega. Siis lisa kuum koor vähehaaval (kuna karamell hakkab koore lisamisel hirmsasti podisema)😃 Siis lisa sool ja lase 1-2 min keeda. Võta plaadilt ja hakka tainast tegema.


Taigna tegemiseks sega jahu, küpsetuspulber ja sool ning lisa või. Lõpuks lisa hapukoor ja sega tainaks. Raputa jahu lauale ja rulli tainas ca 30x20 cm.Tõsta/murra veerand tainast keskele ja teiselt poolt tõsta selle peale nii, et taigen on kolme korruseline. Rulli jälle 30x20 ja nii mitu korda. See teeb taigna hästi mõnusaks ja õhuliseks. Pane tainale toidukile ümber ja külmkappi nii kauaks, kui õuna täidist teed.
Õuna täidise tegemiseks koori ja tükelda õunad. Tükid peaksid suhteliselt väikesed olema, et ahjus ilusti läbi küpseks. Sega õunad kaneeli, suhkru ja jahuga. Lisa karamell ja sega.

Võta tainas külmkapist ja rulli suur ca 2 mm paksuseks ristkülikuks. Vajuta välja (mina kasutasin 7-8 cm läbimõõduga klaasi) ringid. Kui rohkem ringe ei saa, rulli taigen uuesti ja vajuta jälle. Mina sain 28 ringi, nii et 14 pirukat. (Väga hea oleks, kui alumised ringid oleksid tehtud näiteks 7cm läbimõõduga ning pealmised ringid 8cm läbimõõduga, siis neid kokkupannes jäävad ääred kohakuti.) Siis pane ringid teineteise peale ja vajuta kahvliga ilusti ääred kinni. Terava noaga lõika 3 triipu peale, määri munaga ja pane ahju 200 kraadi juurde nii 20-25 minutiks küpsema.

Serveeri plombiiri jäätisega või vala karamell kastmega üle😋

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar