neljapäev, 15. jaanuar 2015

Baklažaani-juustuvorm

Täna oli menüüs baklažaan, mida olen küll poes lettidel näinud, kuid sellest külma kõhuga alati mööda jalutanud. Antud rooga tegin teist korda ja ma olen selles viljas väga positiivselt üllatunud
Baklažaan on väga tervislik, soodustades seedetrakti tööd ja viies organismist välja kolesterooli.
Üks põnev vili, mida teinekordi roogades proovida.

Iseenesest on tervisliku nädala neljas päev nagu iga teine mulle, kuid abikaasat painab peavalu. Esimesed võõrutusnähud lihast on randunud. Kas pole mitte vahva! See teeb mulle vaid rõõmu, sest keha on hakanud rääkima :)

Aga nüüd retsepti juurde, mille leidsin Toidutare veebileheküljelt.

Koostis kahele:
250 g baklažaani
sool
1 tk kanamuna
1 dl riivsaia
2 sl hakitud peterselli
valge pipar
õli
500 g tomat
või 400 g konservtomatit
1,5 tk küüslauguküünt
1 sl hakitud sibul
0,5 sl basiilikut
1,5 sl riivitud parmesani v muud kõvat juustu (ise kasutasin tavalist juustu)
100 g mozzarella juust

Baklažaan lõigata umbes 0,5 cm paksusteks viiludeks. Riputada peale soola, seejärel panna viilud üksteise peale sõelale. Tõsta veeanum raskuseks peale ja jätta seisma 2-3 tunniks, kuni mõru vedelik välja valgub. Samal ajal praadida sibul ja küüslauk potis õli sees pehmeks. Lisada tükeldatud tomat (konservtomatite puhul ilma vedelikuta). Maitsestada soola, valge pipra ja basiilikuga. Keeta nõrgal tulel kaane all 20 minutit, et maitseained imenduksid. Baklažaanid kuivatada majapidamispaberiga, siis veeretada lahtiklopitud munas ja riivsaias, millesse on segatud soola ja valget pipart. Baklažaaniviilud pruunistada väheses rasvas mõõdukal tulel mõlemalt poolt.

Seejärel asetada need majapidamispaberile, et liigne õli imenduks paberisse. Kallata võiga määritud ahjuvormi kulbitäis tomatikastet, seejärel kiht baklažaaniviile, hakitud peterselli, uus kiht tomatikastet ja mõni õhuke viil mozarella juustu. Vorm täita kihtidega, nii et viimane kiht oleks mozzarella juust, mille peale raputada veel riivitud parmesani juustu. Vorm panna 225-250°C ahju 45-50 minutiks. Küpsemise lõppjärgus katta roog fooliumiga. Pakkuda praeliha või kanaga. Baklažaan parmesani juustuga on nii toitev, et samaks söögikorraks pole vaja riisi või kartulit pakkuda, ka salat pole tingimata vajalik, kuna vormiroog koosneb köögiviljast ja juustust.