teisipäev, 24. märts 2015

Mungubade idandamine

Kevadel on vaja keha turgutada ja puhastada. Hea on süüa tervislikult ja piirduda väiksemate kogustega. Väga palju annavad salatile juurde idud. Ja neid on kodustes tingimustes nii lihtne idandada. Idudest saab E- ja D-vitamiiini, mineraalidest kaaliumi ja magneesiumi; idud on kiudainerikkad ning puhastavad organismi. Ning idud sobivad hästi ka nii sama nokitsemiseks :)

Vajalik idandamiseks:
1 dl mungube
klaaspurk
sõel

Mina panen tavaliselt korraga idanema 1 dl kuivi mungube, mille kogus idanedes kasvab umbes 4-5 kordseks. Hommikul panen liitrisesse purki mungoad ning valan peale vähemalt poole rohkem vett ning jätan pimedasse kohta (kappi) seisma. Õhtul kallan vee ära, panen purgile sõela (kasutatakse üldiselt kummiga marlit, kuid sõelaga saab loputuse sama hästi ära teha) peale, kallan purgi tagurpidi sõelale, nii et oad jäävad ikka purki, sest purgisuue on vastu sõelapõhja, kurnan vana vee, keeran purgi õigetpidi ning pesen oad mitmeid kord kraani all läbi (juba purgi sees, nii saab loksutada ja sõela abil saab ka vee ära kallata - protsess siis sama, mis esimese kurnamise puhul). 

Kurnatud oapurgi suudmele panen taldriku peale ja keeran tagurpidi, st purk jääb tagurpidi taldriku peale. Mungoad peavad jääma märjad, kuid mitte ujuma veeloigus. Panen taas pimedasse kohta ning pesen 2-3 korda päevas läbi (nii iga päev), kuna muidu kuivavad liigselt ja lähevad haisema või hallitama. Oad on siis valmis, kui idu pikkus on umbes 0,5-1 cm. See on tavaliselt teisel või kolmandal päeval, sõltub temperatuurist ja kasvamistingimustest. Mungubasid ei tasu idanema panna liiga külma ruumi, temperatuur võiks ikka olla üle 20 kraadi. Valmis oad pane kinnisesse karpi ja säilita külmikus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar