laupäev, 30. jaanuar 2016

Lihaseljanka

Aasta siis oli vist 2005, kui ma viimati seljankat tegin :) Sel ajal sõbrad lausa nõudsid, et ma nädalavahetustel peale mõnda üritust järgmisel hommikul oma maitsvat suppi pakuksin. Peale seda aega vähenes mul lihaisu ning polnud suurt vajadust seda suppi teha enda pärast. Kuna abikaasa on suur lihaarmastaja, kuid mitte nii suur supisööja, siis otsustasin, et astun selle sammu ja vaatan, kas mees sööb või ei söö.

Oi, muidugi ju sõi ja kiitis takka ka veel. Miks ei peaks üks lihaarmastajast mees suppi sööma, kui peamine komponent ongi liha ja seda supis tervelt 1 kilo :) Ise ka sõin ja tundsin rõõmu, et lihaseljanka tegemisoskus veel käpas on. 

Koostis:
1 kg liha (kasutasin abaliha)
1,5-2 l vett
300 g sinki (viinerit või vorsti)
2 sibulat
4 hapukurki
4-5 spl tükeldatud oliive
2 sl võid
400 g tomatipastat
3 spl tomatipüreed
hapukoort
soola, pipart, tilli
mõned sidruniviilud
5 terapipart
2 loorberilehte

Liha keedetakse, pannes see külma veega täidetud potti. Eemalda vaht, mis keemisel tekib. Kui vahtu enam ei teki, lisa loorberilehed ja terapiprad. Ma panin ka ühe koorimata sibula lihapotti - see muidugi vabatahtlik :) Keeda liha nii kaua, kuniks see on pehme. Ma keetsin 1kg lihatükki väga madalal temperatuuril nii 3,5-4h. 

Sibulad tükeldatakse ja hautatakse võis, lisatakse tomatipasta ja -püree (see annab veidi teravama tomati maitse) ning jätkatakse kuumutamist 5-6 min. Hapukurk tükeldatakse. Lihaleem kurnatakse ja aetakse uuesti keema. Liha ja sink lõigatakse väikesteks tükikesteks, pannakse keeva leemesse koos sibulate, hapukurgi ja oliividega. Lisatakse pipar ja sool ning keedetakse 15-20 min. 

Serveeri sidruniviilu, hapukoore ja maitserohelisega.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar