neljapäev, 12. november 2015

Maitsev seapraad

Minu esimene katsetus ahjus seapraadi valmistada õnnestus ideaalselt hästi - seda endalegi üllatusena :) Liha jäi väga hea maitsestusega ja pehme. Seega tasub seda jõulude ajal täiesti julgelt valmistada ning külalistelegi pakkuda. 
Liha küpsemisaeg on küll pikk, kuid see ei takista midagi muud tegemast, sest liha ei ole vaja jälgida. See valmib madalal temperatuuril puljongis kenasti küpseks.

Koostis
1 kg sea abaliha
0,5 spl köömneid
0,5 spl meresoola
1 tl musta pipart
0,5 tl tšillipipart
3 küüslauguküünt
1 suurem sibul
0,5 klaasi puljongit
soovi korral lisada porgandit, tüümiani või rosmariini

Lõika kamarapoolele terava noaga piki- ja ristilõiked (umbes sentimeetri sügavuselt), et kamarale tekiksid ruudukesed. Hõõru liha maitseainetega kokku ja lase vähemalt pool tundi toatemperatuuril maitsestuda. Kuumuta ahi 210 kraadini. Tükelda sibul (soovi korral ka porgand) ja pruunista õrnalt õliga kaetud pannil, lisa puljong. Tõsta liha kaanega suletavasse ahjupotti nahk ja rasv pealpool (rasv sulab ja imbub nii lihasse) ning vala peale puljong sibulaga. Pista kamara vahele küüslauguküüned ja soovi korral maitseroheline. 

Pane liha 210 kraadisesse ahju ja küpseta 30 minutit. Keera ahi 160°C peale ja küpseta liha seni, kuni liha tuleb kondi küljest kergelt lahti ja lihakiud eralduvad üksteisest kahvliga tõmmates. 1 kg tüki puhul kulub selleks 160-kraadises ahjus aega umbes 2h 15 minutit. Suuremat tükki küpsetades varu aega üle viie tunni. 

Küpsemise lõpus võta vormilt kaas, keera ahju kuumus 200°C peale ning lase kamaral krõbedaks küpseda, umbes 20-25 minutit.

Lõpuks tõsta praad ahjust välja, kata fooliumiga ja lase umbes 20 minutit järelküpseda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar