teisipäev, 2. detsember 2014

Pavlova kook laimikreemi ja marjadega

Käisin hiljuti ühel koosviibimisel, kus mul oli suur au maitsta Pavlova kooki. Oi kui imeliselt hea see oli! Ma ei suutnud vastu panna, et haarata veel üks tükike. Sellest hetkest sain kinnisidee, et ma pean seda ise kodus katsetama. Ja eile oli see tähtis päev meie kodus, kus toimus esimene Pavlova koogi valmistamine. Retsepti leidsin Kristel Vokk blogist, mida suurima hea meelega Teiega jagan. Vähendasin küll põhja valmistamiseks suhkru kogust, kuid see ma leian, tegi koogi veelgi paremaks :)

Koostis:
Põhi:
6 munavalget
näpuotsatäis soola
270 g tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 tl tärklist (või 3 tl maisitärklist)
2 tl valget veiniäädikat





Vahele laimivõie:
70 g võid
1 laimi koor
3 laimi mahl
6 munakollast või 3 muna
1 dl suhkrut






Täidis:
2 dl vahukoort
200 g toorjuustu
2 sl suhkrut
vaniljesuhkrut

Peale:
maasikaid, põldmarju, mustikaid

Kuumuta ahi 160 kraadini. Joonista küpsetuspaberile 28cm läbimõõduga ring. Tõsta paber ahjuplaadile. Vahusta munavalged vähese soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa suhkur, soovitavalt kahes osas ning vahusta kuni valmib tugev läikiv vaht. Puista vahule peale tärklis ja veiniäädikas ning sega korralikult, kuid ettevaatlikult läbi. Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud ringi keskele, jättes servad kõrgemaks ja keskelt madalamaks. Pane ahju ning alanda ahju kuumus 110 kraadini. Küpseta 1h 20min (tegin küll 1h 30 min, kuid kippus mõranema peale valmimist), või kui küpsetusaja möödudes beseele koputades ei tundu see kuivanud ja krõbe, jätka veel pisut küpsetamist.

Ajal, mil Pavlova ahjus küpseb, saad valmistada laimivõide. Ma kaalusin seda retsepti vaadates, kas ikka teen seda. Aga samas oli põhja valmistamisest 6 munakollast üle, miks ka mitte siis. Ja tulemus sai üli hea.
Sega kokku toasoe või, laimikoor ja suhkur. Vahusta kergelt vahule. Lisa juurde munakollased ning vahusta ühtlaseks. Sega hulka laimimahl ning kuumuta keskmisest madalalamal kuumusel segu paksenemiseni. Jälgi hoolikalt, et segu ei läheks keema, vajadusel alanda kuumust või tõsta pott mõneks hetkeks tulelt. Kuumuta pidevalt segades umbes 10 minutit. Jahuta ning säilita õhukindlas anumas külmkapis. Tavalises külmkapis peaks võie säilima umbes 2 nädalat.

Kui Pavlova on valmis, keera ahju kuumus kinni ning jäta ahjuuks irvakile ning lase koogil ahjus täielikult maha jahtuda. Tõsta Pavlova serveerimisalusele ning enne serveerimist valmista täidis.
Täidise jaoks vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja vaniljesuhkur. Sega ühtlaseks toasooja toorjuustuga.

Kata Pavlova rohke laimivõidega ning tõsta vahukoore-toorjuustukreem omakorda laimivõidele ning kata ohtralt maasikate, põldmarjade ja mustikatega. Võid muidugi kasutada ka teisi marju.

Mmm - see kook viib keele alla! Laimivõiet panen järgmine kord rohkem sinna vahele ja vähem külmikusse purki :) Aga hetkel sobib ka lusikatäis laimivõiet kaunistusena koogi kõrvale taldrikule või otse purgist suhu - ja veel kord - mmm :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar