neljapäev, 26. veebruar 2015

Maapirni-tomati vorm

Tänane õhtusöök on 100% lihavaba :) Väga palju olen kuulnud ja lugenud maapirnist, kuid nüüd on aeg küps seda vilja ka maitsta.

Maapirn ei sisalda tärklist, vaid inuliini, ning sobib seetõttu suurepäraselt ka diabeetikutele. Peale inuliini on mugulas rohkesti proteiini, mineraalaineid ja vitamiine. Maapirn elavdab ainevahetust, normaliseerib söögiisu, tasakaalustab suhkru-ainevahetust ja vähendab magusahimu.

Maapirni võib keeta ja aurutada, ahjus küpsetada ja isegi grillida. Väga maitsev on maapirn toorelt riivituna, õhukeste viiludena salatites või niisama sõrmede vahelt näksituna. NB! Kui kasutate maapirni kuumtöödeldult, siis jätke kühmulised mugulad eelnevalt koorimata, kuna pärast irdub koor vaevatult ja väikeste kadudega.

Koostis:
600 g maapirne
3 tomatit
2 dl rõõskkoort
150-200 g riivitud juutu
1 küüslauguküüs
soola, pipart, vahemere ürte
0,5 tl kuivatatud basiilikut
tilli, peterselli

Pese maapirnid hoolikalt puhtaks ning lõika igasugused nn sabad maha. Keeda soolata vees 10-12 minutit. Kui maapirnid maha jahtuvad, võid neid koorida, sest koor tuleb väga hästi ära, kuid samas võid ka koorimata jätta.

Lõika maapirnidest nii 0,5 cm paksused tükid ja lao eelnevalt võitatud ahjuvormi. Viiluta tomatid ja aseta need maapirnidele peale.

Purusta küüslauk, lisa maitseained ning sega need rõõskkoorega. Vala segu maapirnidele ning küpseta 220 kraadises ahjus 10 minutit. Lisa riivitud juust ja küpseta kuniks juust on kuldpruuniks muutunud.

Peterselli kasuta vormi kaunistamiseks taldrikul.


Väga huvitav ja põnev roog, kus maapirn jäi mõnusalt krõmpsuv. Küll aga ei arvanud sellest toidust midagi lihalembeline abikaasa. Tema jaoks sarnanes krõmpsumine toore kartuliga ning jäi söömata, kuid tomat ja juust maitsesid talle väga :)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar