kolmapäev, 4. veebruar 2015

Vürtsine baklažaanikarri kookospiimaga

Õhtusöögiks valmis väga maitsev ja üsnagi vürtsine roog. Ja mulle juba vürtsised road meeldivad. Kahjuks ei pidanud mu lihalembeline abikaasa sellest lugu. Temale sarnanes see kitchereega, millest ka lähiajal juttu teen. Mulle meeldib katsetada uusi retsepte, mis ei sisalda liha ning avastada roa valmimisel, kui maitsvad need on. Baklažaan on vili, mida olen vaid 1 korra kasutanud ja üllatus selle maitsest oli suur. Seega teadlikult valisin õhtusöögiks toidu, mis sisaldaks sama vilja. Antud retsept pärineb taas ühest põnevast blogist ning valmistamiseks kulub 1h.

Koostis 6-le:

2 keskmise suurusega baklažaani
õli praadimiseks
1 sl sinepiseemneid
8 karrilehte või paar loorberilehte
2 sibulat, peeneks hakituna
2 tšillikauna, peeneks hakituna (või veidi vähem, kui pelgad liiga tulist rooga)
2 tl jahvatatud koriandrit
2 tl jahvatatud kurkumit
400 g konserveeritud tomateid
400 g kookospiima
1 sl suhkrut
400 g keedetud või konserveeritud läätsi (sobivad ka oad või kikerherned)
maitse järgi soola


Lõika baklažaanid sektoriteks ja siis tükelda iga sektor 3-4-ks tükiks. Kuumuta pannil õli ning prae baklažaan osade kaupa pannil kuldpruuniks. Selleks kulub ca 3 minutit kummalegi poolele. Tõsta pannilt ära taldrikule. Lisa pannile õli ning prae sinepiseemneid ning karri-/või loorberilehti paarkümmend sekundit. Sinepiseemned hakkavad kuumas õlis praksuma ja hüppama nagu popkorn, seega hoia kindlasti kaant käepärast :)

Lisa sibul ning prae veel mõni minut. Lisa tšilli ja vürtsid ning prae pannil õlis kõik läbi. Lisa veidi kookospiima ja kuumuta veel minutike. Kalla järgmisena juurde ülejäänud kookospiim ning tomatikonserv ning suhkur. Kui kaste on liiga paks, võid lisada ka veidi vett. Hauta umbes pool tundi. Sega juurde keedetud (vastavalt pakendi juhisele) või kurnatud läätsed (kui kasutad konservi) ning eelnevalt läbi praetud baklažaan. Maitsesta vajadusel soolaga. Hauta veel umbes 10 minutit. Serveeri soovi korral riisiga ja serveerides puista peale värsket koriandrit. Kuid pean ütlema, et ilma riisita on see toit ehk maitsvamgi ;)

Võid toitu ka pikemalt hautada, sellistes vürtsikates hautistes on väga mõnus, kui maitsed hästi segunevad. Samamoodi maitseb roog eriti hästi ka järgmisel päeval.

Retsept ilmus 2015. aastaalguse talvises Toit&Trend ajakirjas.