laupäev, 14. veebruar 2015

Tuuletaskud kohupiimaga

Huvitav, et magusaisu käib intervallidena. See nädal juba šokolaadivulkaane maitstud ja täna siis plaanis teha oma esimesed tuuletaskud ehk profitroolid. Keedutaigna retsepte on internetiavarustes ikka väga palju, kuid noppisin siit-sealt info kokku ja valmistasin need vastavalt oma kõhutundele. Väga lihtne teha ja ai kui maitsvad need said! Sel korral täitsin küll kohupiimaga, kuid edaspidi proovin ka soolaseid täidiseid.

Allolevast kogusest saab 12 suuremat või siis ca 40 ühe ampsu tuuletaskut.

Koostis:
3 dl vett
80 g võid
0,5 tl soola
180 g jahu
4 muna


Kreem:
500 g kohupiima
200 g suhkruga kondenspiima
0,5-1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Peale:
tuhksuhkrut



Nipid ja näpunäited
*Õigesti valmistatud tuuletaskud peavad jääma õhulised ja seest tühjad;
*Lisa komponendid täpselt retseptis antud järjekorras;
*Samuti ole kogustega võimalikult täpne – tainas ei tohi jääda liiga vedel, aga ei tohi olla ka liiga paks. Ahjuplaadil ei tohi see laiali valguda;
*Jahu juurde lisades, taina paksendamise eesmärgil, ei pruugi lõpptulemusena tuuletaskud seest tühjaks jääda. Nii võib saada endale hoopis plaaditäie keedutaina küpsiseid, mis seest pehmed ning kuhu täidis enam ei mahu. (Need küpsised on igati maitsvad lohutuseks keedutaina ebaõnnestumisel:));
*Enne munade lisamist jahuta tainast veidi (ca 5 min). Nii kerkivad tuuletaskud paremini;
*Munad lisa tainale kindlasti ÜKSHAAVAL!
*Valmis tainas peab olema läikiv ja ühtlane;
*Kui vaja, siis taina paksendamiseks kasuta muna;
*Keedutainast kasuta/küpseta kohe pärast valmimist;
*Kui tuuletaskutel on sees suured lõhed, siis loogika on sama nagu teistegi küpsetiste puhul - ahi oli liiga kuum;
*Kõige mõistlikum on küpsetada tuuletaskuid küpsetuspaberi peal. Nii kaob oht, et need ahjuplaadi külge kinni jääksid.


Keedutaina valmistamiseks lase potis vesi koos või ja soolaga keema.
Tõsta seejärel tulelt ning lisa korraga kogu kogus jahu. Sega kiiresti ühtlaseks.
Pane anum uuesti tulele ning sega seni kuni tainas poti külgedelt lahti lööb ning moodustab ühtlase palli. Tõsta uuesti tulelt ning lase taignal pisut jahtuda. Seejärel lisa ükshaaval munad, segades korralikult iga muna lisamise järel.

Kuumuta ahi 210 kraadini. Pritsi taigen toidupritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (jäta 3 cm vahed, sest pirukad paisuvad). Kuna keedutaigen vajab küpsemiseks niisket õhku, pane ahju kauss veega või pritsi eelnevalt paberile vett.

Küpseta 210 kraadi juures 10 minutit. Vähenda kuumust 190 kraadini ja küpseta veel 15-17 minutit.
Ava ahjuuks ja jäta pirukad 15 min sooja ahju kuivama. Nii ei vaju pirukad ka kokku.

Sega omavahel kreemi koostisained. Täida pirukate sisu kreemi/taignapritsiga, tehes tuuletasku külje peale või alla auguke, või lõika üks külg lahti ja tõsta lusikaga kreem pirukasse. Raputa tuhksuhkur läbi sõela pirukatele.

Keedutaignataskuid võib täita ka vahukoorega, vahukoore-keedise seguga, võikreemiga või soolaste täidistega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar