reede, 5. veebruar 2016

Vastlakuklid

Vastlapäevani on aega terve nädal, kui Facebook on täis erinevaid ahvatlevaid pilte kuklitest. Olin täiesti veendunud, et ma see aasta kukleid ei tee, sest kes selle koguse küll ära sööb. Lihtsam on minna mõnda heasse pagarisse või kohvikusse ja sealt paar tükki koju kaasa osta. No aga ei. Kiidetakse FB-s Olga Kaju keefiri baasil tehtavat pärmitaignat ja seda väga paljude kodukokkade poolt, ja mul tekkis kohe kiusatus järele proovida, kas tõesti on lihtne valmistada ja nii hea tulemus.
Jah, tõesti see nii ongi. Järgmiseks päevaks aga ei tasu kukleid jätta :D, eriti kui kõikidele kuklitele vahukoore mütsid on peale pandud, sest külmas läheb sai tahkemaks.

Tegin mõned kuklid mustsõstra-vaarika moosiga ning ülejäänud isetehtud mandlikreemiga. Viimast on lihtne teha ning on ka maitsev.

Koostis (15 tk):
3 dl keefirit
100 g võid
25 g pärmi
0,5 tl soola
3 sl suhkrut
7-8 dl jahu
0,5- 1 tl kardemoni
1 munakollane kuklite määrimiseks
kuklisisu täitmiseks moosi või mandlimassi
3 dl rõõskkoort
2-3 tl tuhksuhkrut

Mandlimass:
100 g kooritud mandleid
2 sl mett või 1 dl tuhksuhkur
2 sl vett või piima
1 tl vaniljepulbrit (soovitavalt kõige puhtamat)
0,5dl purustatud mandleid (kes tahab hamba all pähklitükikesi tunda, siis soovitan lisada)

Mandlimassi tegemiseks peenesta pulbriks puhastatud mandel, lisa mesi ja piim. Sega massiks, lisa vanilje ja soovi korral purustatud mandel. Saadud mass vedeldada 5-6spl piimaga. Seda just selleks, et kuklis mass ühtlaselt laiali valguks.

Taigna jaoks sulata või ja jäta ootele.

Pane keefir potti ning soojenda tasasel tulel, kuni keefir on käesoe. Sega suures kausis pärm suhkruga. Lisa käesoe keefir. Seejärel lisa pool jahukogusest ja sool. Nüüd lisa jahtunud või ja seejärel jätka jahu lisamist järk-järgult. Lisa ka kardemon.

Pärmitainast tasub alati pikalt ja korralikult sõtkuda, kuni tainas lööb kätest ja kausist lahti. Valmis tainas kata rätikuga ja pane sooja kohta ca 45 minutiks kerkima. Mina kergitasin paar tundi, käies kahel korral taigent läbi sõtkumas.

Nüüd vormi kuklid. Selleks murra natuke tainast, nii muna suurune tükk ja pane jahusele lauale. Pane peopesa kukli peale ja tee kukli kohal väikeseid tugevaid ringe, samal ajal kuklit kergelt surudes (Kui jäi segaseks, siis vaata kukli vormimise kohta videot!). Valmis kukkel aseta küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja lase veel kerkida.

Määri kuklid pealt munakollasega ja küpseta 200-220 kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni kuklid muutuvad kaunilt kuldseks.


Lase köögirätiku all täielikult jahtuda ja seejärel lõika kuklitelt tükk pealt ära, täida moosi, mandlikreemi ja vahukoorega, mis on eelnevalt tugevaks vahuks vahustatud ja magustatud tuhksuhkruga (võid lisada ka kas kohupiima, toorjuustu või mascarponet) ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar