pühapäev, 31. mai 2015

Napoleoni kook

Olen alati arvanud, et Napoleoni kooki on keeruline teha, seda eelkõige tänu selle kihilisusele. Tegelikkuses on asi ikka väga lihtne! Retsept pärineb Nami-nami leheküljelt.

Paar päeva tagasi otsustasin valmistada seda kooki enda sünnipäevaks, et sellega oma külalisi kostitada :) Kook sai tõsiselt suur ning maitsev. Nii vahva aga on see, et kingiks sain jalgratta. Seega võin täiesti südame rahuga kooki süüa ning peale seda ratta otsas maiustamist tasa teha :) :)

Koostis:
Taigen:
600 g nisujahu
250 g külma magedat võid
2,5 dl külma vett
1 tl 30% äädikat
1 tl soola
1 muna

Kreem:
1,5 l piima
300 g suhkrut
6 muna
90 g nisujahu (1,5 dl)
2 tl vanillisuhkrut

Vahele:
mustsõstra-vaarika moosi


Taigna jaoks haki jahu võiga puruseks, lisa veega segatud äädikas, sool ja muna. Sõtku tainas ühtlaseks piklikuks rulliks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma. Lõika tainas seitsmeks ühesuuruseks sektoriks, rulli need jahuga ülepuistatud laual ja lõika ruudukujuliseks või ümmarguseks. Ümmargused põhjad saad siis, kui kasutad näiteks lahtikäiva koogivormi äärt ja pressid sellega taignasse ringikuju. Tõsta põhi küpsetuspaberile ja tee kahvliga augud sisse, et vältida õhumullide tekkimist. Küpseta iga tainalehte 250-kraadises ahjus nii 5 minutit.
Ääreribadest rulli veel üks plaaditäis ja küpseta veidi tumedamaks pruuniks - selle murendad pärast koogi servadele ja peale kaunistuseks.

Kreemi valmistamiseks kuumuta 1,25 liitrit piima ja 2 dl suhkrut keemiseni. Oluline on jälgida, et kreem kordagi keema ei läheks, ainult kuumuta kreemi kogu valmistamisprotsessi ajal! Samal ajal vahusta munad ülejäänud suhkruga. Lisa jahu ja ülejäänud külm piim. Kalla vahustatud segu kuuma piima hulka, lisa vanillsuhkur ning kuumuta pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (keeta ei tohi!). Jahuta.

Lao tainapõhjad kreemiga vaheldumisi tordialusele. Kasuta soovi korral ka ühe kihi vahel moosi. Eriti maitsev on oma tehtud mustsõstra-vaarika moos. Kaunista tainapuruga.


Kui tegid ümmargused põhjad lahtikäiva koogivormi raamistikku (äärt) kasutades, siis soovitan kohe peale koogi valmimist raamistik ümber panna. See aitab koogil koos püsida ja kreem ei tiku ka välja kihtide vahelt tulema. Kui oled raami ümber pannud, puista kook üle taignapuruga ja puista seda ka koogi ja raami vahelisse tühimikku. Lase koogil korralikult läbi imbuda enne serveerimist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar