teisipäev, 12. mai 2015

šokolaadisuflee

Ära tuleks keelata saade "MasterChef"! :) Üleeile oli ülesandeks antud suflee valmistamine, mille tegemisel muudkui rõhutati, et isegi restoranid ei suuda väga ideaalset sufleed pakkuda, või õigemini - ei pidavat seda magustoitu eriti menüüdes kajastumagi.

See oli päris intrigeeriv väljakutse mulle. Kuidas saab üks dessert, mis koosneb nii vähestest ainetest nii keeruline olla? Ega tegelikult midagi keerulist olegi. Lihtsalt on see aega nõudev (nii 1h 15min) ning tuleb arvestada, et su kätetöö - kerkinud ja õhuline suflee - kukub sekunditega ahjust välja võtmisel alla/kokku :)

Esimese korra kohta oli tulemus väga õhuline ja kerge :) Allolevast kogusest tuli 6 tk.

Koostis:
võid
kaneeli
2 spl jahu
2 tl suhkrut
1/4 tl kartulitärklist
1 munakollane
1 muna
4 spl piima
1 spl rõõskkoort
25 g tumedat šokolaadi

Ganache jaoks:
4 spl rõõskkoort
50 g tumedat šokolaadi

Munavahu jaoks:
6 munavalget
70 g suhkrut

Määri ümarad ramekin-(suflee)vormide küljed kui ka põhi võiga kokku, seejärel raputa sinna peale kaneeli.

Kreemi jaoks sega kokku jahu, suhkur ja tärklis. Eraldi nõus vahusta munakollane ja muna ning aeglaselt lisa kuivainete segu ning mikserda kreemjaks massiks.
Vala potti piim ja rõõskkoor ning kuumuta keemiseni. Võta tulelt ära ning lisa šokolaad ja sega kuniks viimane on sulanud ja tükke sees ei ole.
Vala kuum segu aeglaselt mikserdades munamassile. Pane saadud segu taas potti ja sega keskmisel kuumusel nii 5 minutit kuniks oled saavutanud paksema massi. Eemalda kreem tulelt ning lase jahtuda, aeg-ajalt metallvispliga vispeldades.

Valmista ganache. Soojenda rõõskkoor potis ja enne kui see keema hakkab, võta tulelt ja lisa šokolaad. Sega nii kaua, kuni šokolaad on sulanud. Lase jahtuda.
Kuumuta ahi 180 kraadini, kasuta pöördõhu programmi. Vahusta munavalged, lisades sinna ka suhkru. Vaht peab tulema tugev.
Sega omavahel ganache ja kreem suuremas nõus. Lisa 2 spl munavalget. Sega õrnalt. Lisa pool munavalge vahu kogusest ja õrnalt sega seegi saadud massi. Lisa ka ülejäänud munavalge vaht ja sega taas läbi.
Tõsta saadud segu vormidesse nii, et täidetud saab kolmandik nõust. Õrnalt pressi teelusikaga kreemi allapoole, et õhk alt välja tuleks. Täida vormid ääreni, seejärel löö nõu nii 2 korda tugevasti vastu lauda, et kreem vormis ühtlustuks. Võta lame spaatel ja tõmba sellega üle vormide, et saavutada ühtlane kreemi kiht, mis oleks ramekinvormi äärega ühel kõrgusel. Puhasta vormi ääred suflee taignast, et taigen kerkides sinna külge ei haakuks.

Küpseta ahjus 15-17 minutit.

Suflee peab ahjus kerkima 2/3 oma algsest suurusest ja võdisema, kui seda liigutada. Siinjuures tuletan meelde, et suflee kukub väga kiiresti ahjust välja võtmisel alla.

Serveeritakse kohe! Selleks pista teelusikas täpselt suflee keskele. Sinna keskele tekkinud auku võid panna kas vahukoort või väikese pallikese jäätist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar