reede, 1. mai 2015

Rabarberikook beseekattega

Kuigi koduaedades on rabarberid alles mõne sentimeetri pikkused, ei takista see jaekaubanduskette rabarbereid sisse ostmast. Isu rabarberikoogi järele on olnud juba pikemalt kui nädal ja seetõttu katkes ka kannatus oodata, mil kodused rabarberid valmivad. Samas ei ole jaekaubanduskettides müüdavatel rabarberitel ka midagi viga - sama hapud nad ju kõik :)

Eelmine aasta olid väga paljud toiduvalmistamisportaalid täis vaid üht ja kindlat - Kristeli maailma parima rabarberikoogi retsepti ning see oli tõesti maitsev. Kuigi on vaieldav, kas tegemist on ikka maailma parima koogiga... Usun, et kõik erinevad koogid, muffinid, milles kasutatakse rabarberit on ühel või teisel viisil maitsvad. Aga noh, ega maitsete üle ei vaielda, ikka kakeldakse :D

Täna oli ka veel erakordne päev, kuna külla tuli sõbranna koos head isu omava elukaaslasega, siis oli rohkemgi kui 1 põhjust seda kooki küpsetada.

Koostis:
200 g jahu
50 g suhkrut
pisut soola
100 g külma võid
1 munakollane
1 spl maitsestamata jogurtit

Täidise jaoks:
700 g tükkideks lõigatud rabarberit
500 g ricotta kohupiimapastat
100 g suhkrut
1 muna
1 spl vaniljesuhkrut

Beseekatte jaoks:
150 g suhkrut
1 tl sidrunimahla
3-4 munavalget


Sega jahu, sool ja suhkur omavahel. Lisa tükeldatud või ning mudi tainast kuni tekib teraline mass. Lisa munakollane ja jogurt, sõtku ühtlaseks taignaks. Tee taignast pall, pane see toidukiles 30 minutiks külmkappi.
Tükelda rabarber, sega suhkruga ja jäta seisma, et mahlad jooksma hakkaksid. Umbes 10 minuti pärast kurna hoolikalt üleliigne mahl eraldi nõusse.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks. Kata 24 cm suurune koogivorm küpsetuspaberiga ja suru rullitud tainas vormi põhja ning külgedele (jälgi, et külgedele vormitud taigen oleks õhuke. Vastasel juhul on see valmides veidi liiga kõvaks küpsenud.). Eelküpseta põhja 180C juures 5 minutit, seejärel laota rabarberitükid vormi ja küpseta veel umbes 15 minutit.
Sega ricotta, muna, vaniljesuhkru ja rabarberist eemaldatud vedelikuga. Vala segu rabarberitele ja küpseta veel 20 minutit.
Kui kook on peaaegu valmis, nii et täidis ei ole enam vedel, vahusta munavalged sidrunimahla ja suhkruga kõvaks vahuks. Kata kook vahuga ja küpseta veel nii kuskil 5 minutit, kuni vaht tippudest õrnalt kuldseks tõmbub.



Maitseb paremini jahtunult!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar