pühapäev, 17. mai 2015

Vaniljejäätis karamellikastmega

Kuna suflee tegemisest jäi päris mitu munakollast järele, otsustasin jäätist teha. Olen ühe korra elus jäätist teinud, kuid see läks aia taha. Väga palju jääkristalle tekkis sinna sisse. Mis seal ikka - tuleb ju muudkui proovida, et see lõpuks õnnestuks.

Allolevast retseptist saab 1,5l magusat kreemikat jäätist, mida võib enne söömist katta karamellikastmega või siis lisada karamellikaste vaheldumisi jäätisega sügavkülma nõusse ja see külmutada.

Koostis:
5 munakollast
4 dl vahukoort
1 purk kondenspiima
1 vanillikaun või 1 tl vanillikauna seemneid

Karamellkaste:
150 g suhkrut
50 g võid
1 dl vahukoort
näpuotsaga soola

Sega munakollased kondenspiimaga. Seejärel vahusta vahukoor ja lisa vanillikauna seemned (õnneks müüakse neid ka eraldi). Enne kui vahukoor tugevaks vahuks muutub, lisa pidevalt vahustades juurde munakollase-kondenspiima segu. Kui saad ühtlase massi, tõsta saadud segu kaanega kaussi ja pane sügavkülma. Iga tunni tagant mikserda saadud massi nii 3 minutit. Peale nii neljandat korda peaks tekkima korralikult kõvaks külmunud paksem jäätisemass. Mina vahustasin nii 4 korda.  Alati vahusta ka juba seinte külge külmunud jäätis, et saada taas ühtlane mass. Kõik see on hea selleks, et jääkristalle ei tekiks.

Karamellikastme jaoks pane suhkur paksupõhjalisse potti ning sulata seda nii keskmisel temperatuuril, kuid jälgi, et keema ei läheks. Kui oled saanud ühtlase massi, võta see tulelt ja lisa või. Sega nii kaua, kuni ka need kaks ainet moodustavad ühtlase massi. Viimasena lisa sool ja vahukoor. Vajadusel võid poti tagasi sooja pliidi peale tõsta, et suhkrumass kiiresti ühtustaks ja tekiks karamelliseerunud kaste. Kui ühtlane segu on saavutatud, lase kastmel jahtuda.

Lisa kaste siis kas jäätisenõusse vaheldumisi jäätisega ja sügavkülmuta või lisa enne söömist jäätise peale.

Jäätist võid serveerida veel kas sooja õunakoogi, hapukamate marjade või moosiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar