kolmapäev, 21. jaanuar 2015

Bounty ehk kodune kookosbatoon

Bounty on üks mu abikaasa lemmikšokolaadidest. Juba mitmeid õhtuid olen saanud päringuid, et kas täna ma ka ei ole kookosbatoonikesi valmistamas. Mis seal siis ikka enam venitada. Poest oli vaid šokolaadi ja kookoshelbeid vaja tuua. Eestist sai 1kg kondentspiim kaasa ostetud ning ootas avamist ja kasutamist.

Uurisin erinevaid retsepte, kuid taas osutus Olga blogist leitu kõige sobivamaks. Kuigi jah, tegin ka siin omad korrektuurid.

Koostis:
100 g võid
350 g kookoshelbeid
300 g kondentspiima
200 g piimašokolaadi
100 g mõrušokolaadi
või siis kas ainult
300 g piimašokolaadi või 300 g mõrušokolaadi

Sega kookoshelbed toasooja võiga, lisa kondentspiim. Suru saadud mass kandikule ruuduks, mille kõrgus oleks soovitavalt nii 2 cm ja pane külmikusse tahenema pooleks tunniks. (Mul tuli ruudu kõrgus algselt nii 1 cm ning selle kastmine šokolaadi osutus hiljem väga ebamugavaks, sest see murenes. Mätsisin siis kaks batooni omavahel kokku ja kõik kulges ladusamalt.)

Võta külmikust mass välja ja lõika sellest meelepärase kujuga tükid. Lõpptulemusena (peale omavahelist kokku mätsimist) tuli mul 18 batoonikest. Pane tükid uuesti külmikusse nii pooleks tunniks. Mina panin nad tahenemiseks suisa sügavkülmikusse.

Samal ajal, kui batoonid esialgset kuju alles külmikus võtsid, oli abikaasa elevil, silmad säramas peas ja muudkui uuris, millal need juba valmis saavad :) Sellise entusiasmiga tuli Bountysid mul siis ka teha :)

Sulata potis piimašokolaad. Siin võib julgelt kasutada ainult piimašokolaadi (või siis ainult mõrušokolaadi) ja koguseks siis 300g. Mu mõte oli iseenesest hea - teha pool batoonist piima- ja teine pool mõrušokolaadiga, kuid teostus ebaõnnestus :) Piimašokolaadi sulatamine oli üks paras peavalu. Ostsin poest küpsetamiseks mõeldud spetsiaalse šokolaadi, kuid see oli ikka väga visa potis sulama. Igatahes ICA šokolaade ei soovita ma kasutada. Viimaks, kui piimašokolaadist jagu sain, lisasin mõrušokolaadi. Olga oma blogis soovitab 2/3 piimašokolaadi sulatada, siis pott tulelt ära võtta ning 1/3 šokolaadi sellele lisada. Sellist protsessi nimetatakse tempereerimiseks, et šokolaad kenasti läikima jääks.

Kasta kommi sisu šokolaadi sisse ja pane alusele tahkuma.

Igaks juhuks lisan, et retsept on küll ülilihtne, aga natuke keerulisem osa sellest on täidise katmine šokolaadiga. Siinkohal aitab see, kui teha väiksemad kommid, sest neid on kergem "kasta". Aga sellisel juhul kulub rohkem šokolaadi. Kui teha piisavalt suured kommid, siis "kastmine" võiks välja näha nii, et paned täidise šokolaadi sisse, keerad ringi ja võtad välja. Kui mõni nurk või auk jääb katmata, siis võta väikese lusikaga šokolaadi ja peida iluvead juba alusel oleval kommil. Igasugune solgutamine šokolaadipotis rikub ainult šokolaadi ja ka täidis hakkab sulama.

Kaunistamiseks kasutasin purustatud mandlitükke. Lõplikuks tahkumiseks pane batoonid külmikusse ning soovitav on neid seal ka hoida, sest Bounty sisaldab võid.

Viimaks, kui kommid olid tahenenud ja valmis söömiseks, teatas abikaasa peale esimest ampsu, et need on palju paremad kui poes müüdavad :) :) :)