esmaspäev, 26. jaanuar 2015

Ema kohupiima-pontšikud

Nii pikalt ootasin päeva, mil saan Eestisse sõita ning teralist kohupiima osta. Rootsis olen leidnud lettidelt vaid kohupiimapastasid. Kodumaal olles haarasin kaasa ka retseptiraamatu, mille koostamist alustasin üsna varajases eas. Ma arvan, et võisin olla nii 12. Täitsa huviga lehitsesin märkmikraamatut, kus lehed isegi kolletunud. Ja oi kui palju põnevaid retsepte sealt leidsin. Aga kuna suur isu oli juba pikemat aega kohupiima-pontšikute järele, siis alustan sealt märkmikust just selle retseptiga.
Mul on nii ehedalt meeles, kuidas ema neid pontšikuid valmistas ning kui isukalt neid söödud sai. Erilised lemmikud mulle olid need, mis olid seest sutsu tooreks jäänud. Ja kui päris aus olla, siis ka täna küpsetasin mõningaid palle õlis vähem, et seda maitseelamust taastada - see õnnestus! :) 

Allolevast kogusest sain 30 pontšikut.



Koostis:
600 g teralist kohupiima
6 sl suhkrut
5 muna
300 g jahu
1 tl söögisoodat
1/2 tl vanillisuhkrut
veidi soola
450 ml õli

Vahusta munad suhkruga ning lisa kohupiim. Sega eraldi nõus jahu, sooda, vanillsuhkur ja küpsetuspulber ning lisa kohupiima-muna massile. Sega taigen korralikult läbi. Taigen peab jääma nii paks, et laiali ei valguks.

Kuumuta potis õli. Õli peab olema nii palju, et pontšikud saaksid seal vabalt liikuda. Tee kahe lusika abil taignast pallikesed ning pane need õlisse küpsema. Keera neid õlis aeg-ajalt ning peale küpsemist tõsta köögipaberile õlist nõrguma. 

Enne serveerimist raputa pontšikud üle tuhksuhkruga.