esmaspäev, 5. jaanuar 2015

Piparkoogid

Jõulud möödusid sel aastal Eestis olles. Miski nagu oli kogu jõuluhõngust puudu. Ei toonud me sel korral kuuske, sest olime kodunt nädal aega eemal ning ei valmistanud ka piparkooke. Küll aga ei takistanud miski jõulude pikendamist :) Nimelt koju tagasi jõudes, ostsime Eestist kaasa piparkoogitaigna, võtsime kaasa ka vormid ning piparkoogitegu võis alata. Üllatus oli suur, kui poe taignast piparkoogid ei maitsnud kui tõelised piparkoogid ning köök ei täitunud mõnusa lõhnaga.
See oli ilmselge märk sellest, et tuleb ise taigen teha. Mõte leidis kohe ka teostuse.

Leidsin internetiavarustest retsepti, mis peale vaadates tundus just selline, mida teha tahaks.

Koostis:
250 g siirupit (u 2 dl)
170 g suhkrut (u 2 dl)
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
*VÕI siis kuni pakk piparkoogimaitseainet
250 g võid
2 muna
600 g nisujahu (u 1 liiter)
2 tl (triikis) söögisoodat


Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega* keemiseni. Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.

Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-või-munasegule. Sega ja sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse (tainas on sel hetkel üsna pehme, jahedas see muutub kõvemaks). Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus**.

Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.

Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit. Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga.

Kasutasin DanSukkeri heledat siirupit. Kui soovid tumedamaid ja jõulisemaid piparkooke, siis vali DanSukkeri tume siirup.

*Samuti kasutasin eraldi kõiki maitseaineid. Valmis maitseainepakendid ei tundunud kuidagi ahvatlevana antud retsepti juures. Jahvatatud ingveripulbrit kodus just käepärast ei leidnud, seega lisasin taignasse 2-3cm pikkuse peeneks tükeldatud ingveri.

** Piparkoogitaina võid kuni paar nädalat varem valmis teha ja külmkapis säilitada. Samuti võib piparkoogitainast edukalt sügavkülmutada.

Piparkoogid tulid väga väga maitsvad. Maitseainete suhe taignas oli paras ning  see mõnus lõhn, millega kodu täitus, suutis meie jõule pikendada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar