esmaspäev, 5. jaanuar 2015

Õuna-karamelli juustukook

Aastavahetuseks sai valmistatud ka üks mahlane hõrgutav kook. Kuna abikaasale maitsevad koogid, kus õun on oma täies hiilguses esindatud ning erisooviks oli juustukook, siis ühendasin need kaks maitset.

Retsept pärineb raamatust "Juustukoogid". Õunatäidisega juustukook maitseb mahlaselt. Kui karamellkaste tundub liiast, võid selle vabalt ka ära jätta.

Koostis:
Põhi:
70 g võid
1 dl kaerahelbeid
1 tl kaneeli
1 sl suhkrut
150 g vanilliküpsiseid (kasutasin Selga tavalisi küpsiseid)

Täidis:
2,5 dl suhkrut
3 sl jahu
800 g Philadelphia toorjuustu
2 muna
1 tl vanillsuhkrut
3 dl vahukoort

Õunasegu:
3 õuna
1 dl õunamahla
1 sl maisitärklist
1 sl suhkrut
1 tl kaneeli

Kate:
1-2 õuna
1 sidrunist pressitud mahl
1 tl kaneeli
1 sl suhkrut
1 dl valmis karamellikastet

Sulata pannil või ja rösti kaerahelbeid koos kaneeli ja suhkruga paar minutit. Jahuta ja purusta koos küpsistega peeneks jahuks.
Vooderda 28 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Suru küpsisesegu vormi põhja. Õunasegu valmistamiseks koori ja viiluta õunad. Sega kastrulis õunamahl (õunamahla pressisin ise õuntest), tärklis, suhkur ja kaneel. Kuumuta keemiseni ja keeda paar minutit. Tõsta tulelt, vala õunaviiludele sega ühtlaseks.
Täidise valmistamiseks sega kausis suhkur ja jahu. Lisa toorjuust ja vahusta kohevaks. Klopi hulka munad ja vanillsuhkur. Kõige lõpuks vispelda juurde vahustamata koor.
Vala täidis põhjale, kata õunaseguga ja küpseta 175-kraadises ahjus 50 minutit. Jahuta ahjus täielikult (jäta ahjuuks irvakile) ja hoia kuni serveerimiseni külmkapis.
Katte jaoks puhasta ja viiluta õunad. Kasutasin siin vaid ühte suurt õuna ning sellest piisas. Kuumuta kastrulis õunad, sidrunimahl, kaneel ja suhkur keemiseni. Hauta tasasel tulel paar minutit, kuni õunad pehmenevad. Jahuta ja vala vahetult enne serveerimist koogile. Nirista peale karamellikastet ja serveeri.

Iseenesest võib katte ja karamellkastme lisamata ka jätta, kui keegi väga õunast kooki ei soovi. Täidisele lisatud õunasegu annab ka mahlase ja õunase maitse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar